Laat je leven niet vervliegen, maar koester je herinneringen.

Beginnen alle dagen op elkaar te lijken? Hou dan een dagboek bij en je ziet dat dat dat eigenlijk best meevalt. Op de dag zelf herinner je je nog van alles wat een dag later al is vervlogen. Later kun je zo teruglezen dat er nog best het een en ander is gebeurd.

Article continues after the ad

Schrijven over alledaagse dingen, fijne momenten en tegenvaller is een makkelijke manier om dingen op een rijtje te zetten en stress te verminderen: je schrijft het letterlijk van je af en het is een rustmomentje aan het einde van je dag. Bovendien leer je jezelf er beter door kennen, omdat het eenvoudiger wordt patronen te ontdekken in waar je van geniet en wat je tegenvalt.

Ben je niet zo'n schrijver, laat je dan niet ontmoedigen. Het hoeft geen epos te worden, een paar zinnen over de dag of een paar steekwoorden zijn ook een optie. Of schrijf gewoon drie dingen op die leuk waren, dat is bijna een garantie om je tevredenheid te boosten. Hou het positief: naast die drie dingen die leuk waren mag één ding staan dat je een volgende keer anders zou aanpakken. Het is niet de bedoeling dat een dagboek bijhouden je een rotgevoel geeft.

Probeer echt elke dag even wat op te schrijven, al is het maar een paar woordjes. Een dagboek waar je echt iets aan hebt, is gebaat bij regelmatige notities. Schrijf niet om door een ander gelezen te worden, in een dagboek horen ook je angsten, woede, wilde verliefdheid en onvrede, met lelijke woorden en krassen ertussen, een beetje zoals je het misschien als puber bijhield. Hoe puurder je schrijft, hoe meer je aan het dagboek hebt.

Hou je van werken achter een scherm, dan kun je je dagboek online bijhouden. Maar in de praktijk is schrijven met de hand intiemer en rustgevender. Het gevoel van de pen op het papier, de manier waarop je hersens woorden vormen en je hand die opschrijft maken er een rijkere ervaring van. Ben je visueel ingesteld, dan kun je ook werken met foto's en knipsels. Schrift, ringband, dagboek met data, mooi boek met blanco pagina's – het is aan jou.  

Toch een zetje nodig? Er zijn ook geleide dagboeken, die je op weg helpen met de dag van je afschrijven. Op 3 november 2020 verschijnen drie nieuwe titels: Maanjournaal van Josie Boog, Dankbaarheidsdagboek van Sanna Sporrong en Het 6 minuten dagboek – zwarte editie. Of anders het Keep Your Calm Daily boek van onze collega's van Flow. 

Foto c) iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in