Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Vijf tips waardoor je je parfum de hele dag blijft ruiken

Hiermee heb je de hele dag plezier van je parfum.

parfum

Wanneer je parfum opspuit wil je deze natuurlijk het liefst de hele dag blijven ruiken. Helaas vervliegt de geur vaak al snel. Maar niet met deze tips! Wij delen vijf handige tips waardoor je je parfum wél de hele dag blijft ruiken.

Breng de geur rechtstreeks op de huid aan

“Parfum is ontworpen om te interageren met de chemie van je eigen lichaam en de warmte van je lichaam”, legt meester-parfumeur Ixchel Leigh uit. Met andere woorden, het aanbrengen van een geur ergens anders dan op de huid verstoort en werkt tegen hoe de formulering is gebouwd en bedoeld om te worden gebruikt. “Hoelang de geur op je huid blijft, hangt af van het parfum en hoe droog je huid is”, voegt Gerard Camme, president van het geurhuis, Atelier Cologne toe. “Als je huid droog is, vervaagt de geur sneller. Dus als je wilt dat het langer aanhoudt, hydrateer dan voordat je het aanbrengt.” Onze tip? Breng je parfum aan nadat je je hebt afgedroogd na een douchebeurt, juist dan is je huid nog vochtig en biedt het een goede basis voor je luchtje.

Vermijd de Mist-and-Walk

We maken ons allemaal wel eens schuldig aan de mist-and-walk-through-strategie, die Leigh niet alleen als een absolute verspilling beschouwt, maar ook van invloed kan zijn op het omringende meubilair of decor. “Als je parfum in de lucht spuit, valt het ook op je kleding en de vloer of meubels en kan het vlekken maken van het residu”, waarschuwt ze. “Ik ben er ook geen fan van om het in je haar te sprayen, vooral niet als je geur in alcohol zit, omdat het het haar uitdroogt.” Dus laten we het er allemaal over eens zijn om te stoppen met het sproeien van dure dingen in de lucht.

Focus op pulspunten

“Pulspunten zijn de warmste delen van je lichaam en warmte zorgt voor het droogproces en helpt de geur af te geven”, zegt Camme. De polsen en nek zijn de favoriete plekken voor de meeste mensen, maar er zijn ook tal van andere minder bekende hartslagpunten op je lichaam die de intensiteit en levensduur van het parfum maximaliseren. Camme stelt voor om je elleboogplooien en achter de knieën een kans te geven, terwijl Leigh ons herinnert aan de stiekeme polspunten achter het oor, in de holte van de keel (bij het sleutelbeen) en de buik boven het schaambeen. Let op: sla beschadigde en gevoelige plekjes op het lichaam over!

Vergeet wrijven

Misschien wel de grootste faux pas – en meest gebruikte – van parfumtoepassing is spritzen en vervolgens de polsen tegen elkaar wrijven. “We raden aan dit nooit te doen”, legt Gerard uit. “[In plaats daarvan] laat je de geur op natuurlijke wijze opdrogen. Je verplettert de topnoten niet, maar je laat de geurlagen hun rol spelen.” Maar als je niet het geduld hebt om het uit zichzelf te laten drogen, raadt Moltz aan om het overtollige middel voorzichtig op een ander gemakkelijk pulspunt te tikken, zoals de nek.

Wees voorzichtig met gelaagdheid

Haarproducten, lotions en oliën druipen vaak van een superzoete geur, die per ongeluk je dure parfum kan vervormen – op een negatieve manier! Verwissel je andere producten voor ongeparfumeerde varianten, zodat jij (en iedereen om je heen) de geur precies ervaart zoals je het bedoeld had. “Parfums zijn bedoeld om iemand die dicht bij je staat te prikkelen, niet om uren in de lucht te blijven nadat je weg bent – dat is invasieve parfumerie!” grapt Leigh, die eraan toevoegt dat als we regelmatig een geur dragen, we er neusblind voor worden.

Bij het shoppen voor een nieuw parfum is het echter belangrijk om te onthouden dat de intensiteit van elke geur zal vervagen naarmate de dag vordert, dus “wees niet gehecht aan de eerste 10 minuten van een geur”, zegt Moltz. “Hopelijk heeft de parfumeur een blend gemaakt om je mee te nemen op een reis die interessant is als die 10 minuten voorbij zijn”, vervolgt de expert. “Spuit het later op de dag opnieuw in als je de topnoten opnieuw wilt beleven, maar zoals bij de meeste dingen is het subtiel een teken van goede smaak.”

Beauty
  • InStyle, Aromatic Alchemy, Atelier Cologne, Beau Monde
  • Adobe Stock