7 populaire diëten langs de (hilarische) meetlat.

Het nieuwe jaar is weer begonnen. De tijd waarbij een fit, slank en gespierd lichaam hoog op menig goede voornemens-lijstje prijkt. Zo ook bij programmamaker Teun van der Keuken.

‘Publiekelijk, ook tegenover vrienden en familie, doe ik heel relaxed over mijn lichaam. Maar in de privacy van mijn eigen badkamer gaat het er heel anders aan toe. Iedere ochtend sta ik op de weegschaal. Ik kijk in de spiegel en zie een buik die er prima mee door kan. Zeker - maar dat wil ik eigenlijk niet horen- gezien mijn leeftijd. Toch ben ik ontevreden. Te dik, te slap, niet mooi genoeg.’

‘Thuis spraken we niet over aardse zaken als een buikje of wijkende haargrens'

Van der Keuken groeide op in een links, intellectueel milieu waar uiterlijk er niet toe deed. Als zijn ouders zich er al druk om maakten dan deden ze dat heimelijk.

Article continues after the ad

‘Je praatte over kunst en politiek, mensenrechten en verdeling van kennis, macht en inkomen, niet over aardse zaken als je buikje of je wijkende haargrens. Sport was een beetje ordinair. Voetbal werd regelmatig aangeduid als ‘hollen achter een bal’.

Mijn ouders deden wel aan yoga maar dat was toch vooral vanwege het effect op geest en kosmos. En ja, ze aten een tijdje macrobiotisch uit het kookboekje van Moeder Aarde, maar niet voor een strakker lichaam maar om meer in balans te zijn met de planeet die niet uitgeput mocht raken. Als ik aan de zurige miso soep uit die tijd denk, raak ik weer beroerd.’

Maar zouden al die linkse intellectuelen hun uiterlijk diep in hun hart werkelijk zo onbelangrijk hebben gevonden, vraagt van der Keuken zich af. Hijzelf probeert in elk geval al jaren iets aan z’n lichaam te doen.

‘MIJN VROUW ZEGT INTUSSEN DAT IK FULL OF SHIT BEN’

Om te kijken of een dieet soelaas kan bieden, beproeft het gezicht van De keuringsdienst van waarde - onder professionele begeleiding - zeven populaire diëten. Van keto via intermittent fasting, sapkuren, punten tellen tot de schijf van vijf, vegan en het intensieve sportdieet.

Hoewel zijn vrouw en kinderen iedere pontificaal aangekondigde radicale wijziging in eetpatroon met lede ogen aanzien (‘Mijn vrouw zegt intussen dat ik F.O.S. ben. Full of shit.’) stort Teun zich bloedfanatiek op z’n ‘project’.

‘ELKE KIKKERERWT SMAAKT ALS EEN DELICATESSE’

Het ene dieet is succesvoller dan het andere. Keto blijkt hem uitstekend te bekoren: ‘Elke kikkererwt smaakt als een delicatesse’. Maar 'De schijf van vijf' kauwt hij beduidend minder makkelijk weg: ‘Walgelijk. Een sneetje knäckebröd met hüttenkäse en plakjes banaan’.

Zal het Teun lukken het ‘achteloze volproppen’ voorgoed achter zich te laten en z’n geliefde patat met mayo en gevulde koeken voortaan te weerstaan?

Verder lezen? 

Het interview met Teun (+ drie slanke recepten) lees je in de Nouveau die nú in de winkels ligt. Online bestellen kan ook, het nummer wordt dan zonder verzendkosten naar je opgestuurd.

Dit is geen dieetboek door Teun van der Keuken kost € 23

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in