Claudia: 'Ik zou deze methode aanraden, maar zorg wel voor afleiding.'
Claudia: 'Ik zou deze methode aanraden, maar zorg wel voor afleiding.'

'Zin om met de buurvrouw Sekt te gaan drinken.'

Nouveau’s Claudia, Anita en Inge hebben de afgelopen dagen het Sportvasten-plan getest. Sportvasten wil zeggen dat ze tien dagen (ze deden het een dagje korter) lang 20 tot 30 minuten hebben gesport, terwijl ze ondertussen hun voedingspatroon langzaam veranderen in vasten, zodat ze van suiker- naar vetverbranding gaan. Elke dag hebben ze bloedeerlijk verslag gedaan van hun bevindingen, vandaag lees je de laatste aflevering.

Article continues after the ad

Dag 9: DE LAATSTE DAG!!!

Claudia: Hardlopen. Kwark met fruit. ‘s Middags 200 gram salade met tonijn, daarna 50 gram pistachenoten. Nog steeds geen hongerklop. Wel weer zin om met de buurvrouw Sekt in haar zonnekamer te drinken. O o o o o….

Intussen in de app:

Claudia: “Elke keer als ik nu heb gegeten, ben ik zo moe. Tony Robbins zei het al: van eten krijg je geen energie, wel van water en zuurstof: H2O."

Anita: "Sorry jongens, ben met een taartjes-etende schoonmoeder op reis. Heb taart met slagroom gegeten."

Claudia: “Ooo, gelukkig, ben ik niet de enige cheater. Heb 1.5 glas Sekt bij de buurvrouw gehad. Na ja, misschien wel 2."

Inge: "Jullie zijn toch goed afgevallen en minder vet? Dat is wat telt. Heb de drie vastendagen volledig afgemaakt, 4 kilo er af!"

Claudia: "Ik ben 6 cm buik kwijt, blij mee!"

ANITA’s OORDEEL:

Mode- en beautyredacteur Anita: "Sportvasten bleek voor mij voornamelijk een mentale test! De enige keer dat ik een dieet heb gevolgd, was ik toen 19 jaar was en bijna 10 kilo zwaarder was geworden na mijn eerste jaar op kamers. Ik wilde ook niet per se afvallen, ik heb de sportvastenkuur gedaan omdat ik mijn ‘onzichtbare’ buik vet, oftewel het visceraal vet rond de organen wilde verminderen.

Juist de combinatie met sporten sprak mij aan. Ik ben van nature geen sporter, maar rond mijn vijftigste besefte ik dat gezonder leven niet vanzelf ging. Ik ben vanaf dat moment ‘met mate’ gaan sporten. In coronatijd ben ik aan de slag gegaan met een ‘personal trainer’ en deze kuur zag ik als finale van mijn gezondere leefstijl. Ik had er alleen geen moment bij stil gestaan dat zo’n kuur juist het begin is van een ander eetpatroon.

'Ik was verbaasd hoeveel energie ik had terwijl ik veel minder at'

De kuur zelf is prima te doen, juist omdat je langzaam afbouwt en langzaam weer opbouwt. Ik heb zelfs leren hardlopen in deze dagen. Ik was verbaasd hoeveel energie ik had terwijl ik veel minder at. Op dag 5 zou ik met een vriendin naar het strand gaan, ik voelde mij zwakjes (3 dagen niet gegeten) en ik twijfelde of ik wel kon autorijden. De vriendin kwam vroeger dan afgesproken, we sprongen in de auto en pas bij het strand bedacht ik dat ik haar had willen vragen om te rijden. Qua energie ging het prima.

Het was echt het mentale stuk wat voor mij moeilijk was. Op dag 8 ging ik op vakantie en dacht ik: 'Bekijk het maar. Ik bepaal zelf wat en wanneer ik eet.' Achteraf denk ik: wat een kleinzielige gedachte, die kuur was prima vol te houden, ik doe het voor mijzelf en voor niemand anders. Nu ben ik wel gemotiveerd om blijvend gezonder (lees minder) te eten en vooral om minder te snacken!"

INGE’S OORDEEL:

Online producer Inge: "De eerste dagen vond ik wennen, ik voelde me wisselend. Het ene moment vol energie en het andere moment lusteloos. De schommelingen verschilden soms per uur en ik had het idee dat ik de hele dag bezig was met eten. Wat mag ik voor de lunch hebben? Wat kan ik maken voor het diner? Ik droomde van een heerlijke biefstuk in een vette jus.

'Uitgerekend op de vastendagen kijk ik met plezier terug'

En toen kwamen de vastendagen, drie dagen waar ik gigantisch tegenop zag. En uitgerekend op die drie dagen kijk ik met plezier terug. Ik was totaal niet bezig met eten. Omdat ik niks mocht aan vast voedsel, hoefde ik er dus ook niet over na te denken: heerlijk! Ik kon me volledig focussen op mijn dagelijkse wandelingen.

Tijdens de opbouwdagen merk ik dat ik op een andere manier met eten bezig ben. Niet meer: wat mag ik eten, maar wanneer? Alles smaakt lekker en de eerste kiwi was een traktatie. Mijn zoetbehoefte is volledig weg en ik zie de toekomst zonnig tegemoet. Het resultaat is 4 kilo eraf. Ik ga proberen dit vast te houden en wie weet begin over een paar maanden een nieuwe vastenperiode. Het is mij goed bevallen.

Mijn conclusie? Wil je snel afvallen en ben je niet van plan om je eetpatroon te veranderen, dan moet je dit niet doen. Sportvasten zie ik als de start van een nieuwe periode waarin je gezond en suikervrij gaat eten. De kilo’s die je kwijtraakt zie het als een cadeautje, maar het belangrijkste is dat je echt een Switch maakt."  

CLAUDIA'S OORDEEL: 

Hoofdredacteur Claudia: "Bij sportvasten sport je tien dagen elke dag 30 minuten op een hartslag die de vetverbranding aanzwengelt (in mijn geval hartslag: 140-160). Je eet nagenoeg niks (twee afbouwdagen, vier sapdagen). Met als hoger doel om van een suiker- naar een vetverbranding te gaan. Of je deze switch maakt, zie je aan een paarse urinestrip (ketonen-uitstoot kleurt paars).

'Houd rekening met appelflauwtes en duizelige momenten'

Ik zou deze methode aanraden, maar zoek wel afleiding. En doe het alleen in een van tevoren zorgvuldig uitgezochte periode. Het liefst als je gezin niet in de buurt is. Houd rekening met appelflauwtes en duizelige momenten. Wat mij dan hielp: espresso en een goed boek.

Sportvasten belooft dat je er 3 tot 4 kilo vanaf valt. Dat klopt. Halszaak is nu om de kilo’s er af te houden.

Conclusie: Marco Borsato werd er weer knap mee, ik ook - for the time being, hè. Volgens oprichter Remco Verkaik is 1 x per jaar goed voor het onderhoud van je lichaam. Je lijf moet uitgedaagd blijven.

Wat kost het? Zo’n € 250 voor pakket met aminozuur-drankje, vitaminepillen én begeleiding van een sportvastencoach. Onze coach: Marianne Dignum van DuoFit. Een topper! Informeer voor iemand bij jou in de buurt bij Fittergy.nl

Lees de hele serie! 

Dit artikel heeft eerder in Nouveau's Happy50 gestaan.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in