Negen tips van de kenners om je voornemens vol te houden.

Uit grootschalig onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat mensen die op middelbare leeftijd niet roken en geen hoge bloeddruk of overgewicht hebben, gemiddeld negen jaar later ziek worden en ongeveer zes jaar langer leven dan ongezonde leeftijdsgenoten.

Dat vind ik nogal wat. Willen we op ons zeventigste wilde plannen kunnen naleven, dan helpt het dus heel erg als je een beetje op jezelf let. En met gezond leven kun je elke dag opnieuw beginnen. Ik zou zeggen: wat let je? We zijn nog veel te jong om oud te zijn!

Article continues after the ad

9x lang en gelukkig
Er zijn verschillende plekken op de wereld waar naar verhouding veel mensen in goede gezondheid oud worden. Negentig of honderd worden is in deze blue zones eerder regel dan uitzondering. Schrijver Dan Buettner bestudeerde de leefwijzen van de krasse ouderen en stelde negen overeenkomstige leefstijlgewoonten vast.

 1. (Natuurlijke) beweging
  Mensen in de blue zones beulen zichzelf niet af in de sportschool, ze bewegen gewoon veel in hun dagelijkse leven. Denk aan tuinieren, actief werk, lange afstanden lopen. Wij kunnen dat bereiken door zoveel mogelijk te voet te doen en de trap te nemen.

 2. Invulling van de dag
  Mensen in de blue zones hebben tot op hoge leeftijd voldoende redenen om op te staan. Ze gaan nog aan het werk, maken hun eigen voedsel, onderhouden het land. Het gevoel dat je nog ergens voor nodig bent, is belangrijk.
   
 3. Stress beperken
  Neem tijd voor rust en ontspanning. Af en toe een dutje of even niks doen, blijkt heel gezond te zijn.
   
 4. Gezonde voeding
  Blue-zoners eten nauwelijks tot geen bewerkt voedsel. Eet dus zoveel mogelijk natuurlijke voedingsmiddelen. Veel groenten, peulvruchten, af en toe wat vis en beperkt vlees.


   
 5. Wijn
  In veel Blue Zones wordt dagelijks een glaasje wijn gedronken. Veelal in gezelschap van vrienden en familie. Eén kan dus, meer is al gauw te veel.
   
 6. De 80%-regel
  Doe als de blue zone-bewoners en eet tot je maag voor 80% gevuld is, en niet voor 100%. Je moet het gevoel houden dat er nog wel wat bij kan.
   
 7. Geloof
  Veel blue-zoners behoren tot een geloofsgemeenschap. Welke blijkt niet uit te maken. Het regelmatig bij elkaar komen met een groep waar je bij hoort, draagt bij aan een goede gezondheid.

 8. Geliefden
  Familie, relaties en kinderen staan op de eerste plaats. Dichtbij je naasten wonen en veel met elkaar optrekken, is een gezonde investering.
   
 9. Vriendenkring
  Sociale contacten en een goede vriendenkring zijn van levensbelang. Nog beter: zoek gelijkgestemden op, die ook gezond leven.

Beeld: Stef Nagel, iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in