Laat je niet wijsmaken dat het tussen je oren zit.

Het zijn typisch klachten voor vrouwen van middelbare leeftijd: pijn op de borst en benauwdheid bij inspanning, die lang blijft doorzeuren en soms pas begint ná de inspanning of in rust. En dat de cardioloog dan niets kan vinden, heel frustrerend.

Het zou kunnen dat de kransslagvaten van je hart niet goed werken, een nog vrij onbekende aandoening die bekend staat als 'coronaire vaatdysfunctie'. "Ik zie vooral de mensen met ernstige klachten, omdat zij naar ons ziekenhuis worden doorverwezen via andere ziekenhuizen," zegt cardioloog Suzette Elias-Smale van het Radboud UMC, die gespecialiseerd is in deze ziekte, in het Algemeen Dagblad. "Het zijn vaak vrouwen van middelbare leeftijd die al lange tijd rondlopen met pijn op de borst, zonder een juiste diagnose. Hun cardioloog heeft geen afwijkingen kunnen vinden."

Speciaal onderzoek kan een einde maken aan de onzekerheid over wat er toch aan de hand is. "Het is heel naar om klachten te hebben terwijl de dokter niets kan vinden," zegt Elias Smale. "In het Radboud UMC kunnen we met een speciaal onderzoek van het hart kijken of er iets mis is met het functioneren van de kransslagvaten. Bij de meeste mensen blijkt er inderdaad iets aan de hand: we zien verkrampingen van de kransslagvaten. Daarvoor kun je dan medicijnen krijgen. Bij lichte klachten kan dat genoeg zijn, maar mensen die erg veel last hebben kunnen we meestal niet klachtenvrij krijgen met medicatie." Die mensen kunnen echter wel worden geholpen door leren om te gaan met hun klachten en daardoor verbetert de kwaliteit van leven ook al."

Article continues after the ad

Foto (c) iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in