Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Nieuw apparaat maakt borstonderzoek minder pijnlijk

Pletten hoeft niet mee, kan dit landelijk worden uitgerold? Stel dat met enige regelmaat de testikels van een man tussen twee platen zouden worden geplet om een röntgenfoto te kunnen maken. Vermoedelijk zou er binnen twee minuten een vriendelijkere methode zijn bedacht. Even onaangenaam is het pl...

Nieuw apparaat maakt borstonderzoek minder pijnlijk

Pletten hoeft niet mee, kan dit landelijk worden uitgerold?

Stel dat met enige regelmaat de testikels van een man tussen twee platen zouden worden geplet om een röntgenfoto te kunnen maken. Vermoedelijk zou er binnen twee minuten een vriendelijkere methode zijn bedacht.

Even onaangenaam is het pletten van de borsten bij een mammografie. En daar is nu eindelijk een alternatief voor. Het LUMC in Leiden gaat als eerste ziekenhuis in Nederland met de Mamma CT werken.

De Mamma CT vervangt de mammogram bij onder andere screening op borstkanker

De Mamma CT vervangt de mammogram bij onder andere screening op borstkanker. Door de coronacrisis hebben de radiologen lang moeten wachten op de komst van het apparaat maar nu kunnen ze er eindelijk mee aan de slag.

Bij mammografie worden röntgenfoto’s gemaakt van het borstweefsel. De borst wordt tussen twee steunplaten gelegd en vervolgens samengedrukt voor de foto. Dit kan erg pijnlijk zijn, weet radioloog Nora Voormolen, en voor sommige vrouwen reden om af te zien van het onderzoek.

'Het LUMC is het eerste Nederlandse ziekenhuis met dit apparaat'

In de zoektocht naar een beter alternatief kwamen LUMC-radiologen uit bij een nieuwe onderzoeksmethode, Mamma CT. “We volgden de ontwikkelingen van deze methode in Duitsland al enige tijd en zijn nu het eerste Nederlandse ziekenhuis met dit apparaat”, meldt radioloog Martin Wasser.

“Het nieuwe apparaat ziet eruit als een groot bed en bevat een opening waar de borst in kan. De vrouw kan dus gewoon op haar buik liggen en binnen 12 seconden zijn de afbeeldingen gemaakt, zonder compressie van de borst. Je kunt je voorstellen dat dit veel comfortabeler is dan mammografie”, vertelt Wasser.

En dat is niet het enige voordeel. De Mamma CT maakt ook gedetailleerder beelden en kan ook voorstadia van tumoren ontdekken. Daarnaast biedt het uitkomst bij borstprothesen. Kan dit zo snel mogelijk in heel Nederland worden ingevoerd?

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in