Afspreken met je vriendinnen kan straks gewoon weer!
Afspreken met je vriendinnen kan straks gewoon weer!

Iets met licht aan het einde van de tunnel.

Toegegeven, na 400+ dagen corona, beperkingen en teleurstellingen is het niet gek als je een hard hoofd hebt in vooruitblikken, maar volgens experts gaan we echt een nieuwe fase in.

Met mutaties valt te leven

Covid-19 is een virus dat inderdaad muteert, maar daarbij bepaald geen totale gedaanteverandering ondergaat. "Ik acht het zeer onwaarschijnlijk dat het virus binnen een paar jaar enorm verandert'', zegt  Rotterdamse hoogleraar moleculaire virologie Ron Fouchier in De Gelderlander. "Waarom? Omdat we zulke grote mutaties in de regel niet zien. Een virus kan niet zomaar totaal veranderen. De enige plek waar je het ziet gebeuren, is in sciencefictionfilms."

De vaccins beschermen tegen mutaties

Misschien dat huidige vaccins een fractie minder werken op mutaties, maar ze bieden nog altijd goede bescherming. Mét een prik is de kans veel kleiner dat je zo ziek wordt dat je in het ziekenhuis terecht komt. De vaccins zullen bovendien worden getweakt om effectief te zijn op een iets veranderde vorm van covid-19. Daarmee wordt bescherming tegen corona zoiets als jaarlijks de griepprik halen.

Article continues after the ad

Steeds meer bescherming

Ook goed nieuws: de vaccinatiegraad gaat per dag omhoog en de verwachting is dat het aantal besmettingen net als vorig jaar in de zomer terugloopt. Met voldoende vaccinaties is de kans op een nieuwe lockdown in de herfst heel klein en kan de zorg opgelucht ademhalen en de treurige achterstand aan uitgestelde zorg gaan wegwerken.

Testen wordt geen blijvertje

In deze fase is een coronasneltest doen voor deelname aan een event of bezoek nog relevant, maar hoe hoger de vaccinatiegraad, hoe minder zin het heeft om massaal te testen. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat dit in de loop van het najaar wordt afgeschaald, al zullen testlocaties nog wel even blijven bestaan. Goed je handen wassen blijft erin, thuisblijven als je niet lekker bent ook.

Iemand op een andere manier dat met een handdruk groeten blijft eveneens nog wel even. Afstand houden wordt een kwestie van gezond verstand. In een gevaccineerde bubbel is dat niet meer zo nodig, met onbekenden is het verstandig om nog wel wat afstand te bewaren. Zoals je niet gaat zoenen met iemand met een koortslip, ga je ook niet innig doen met iemand die snotverkouden is van welk virus dan ook. Mondkapjes zullen waarschijnlijk een persoonlijke keuze worden.

Laten we realistisch blijven

Hou er rekening mee dat er kleine uitbraken zullen blijven, bijvoorbeeld onder mensen die zich niet hebben laten inenten en onder kinderen, maar experts denken dat die redelijk te controleren zullen zijn. Ander punt van zorg zijn internationale reizen. Zolang de pandemie niet wereldwijd onder controle is, moet je daarbij rekening houden met testen, beperkingen, gedoe en quarantaines. Het duurt nog wel even voor je onbevangen op het vliegtuig naar een verre bestemming kunt stappen. Gelukkig hebben we massaal Nederland ontdekt en zal Europa mét een stijgende vaccinatiegraad ook vanzelf weer verder opengaan.

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in