Mooi om te zien en nog betaalbaar ook.

Vooropgesteld: ventileren is de beste manier om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren. Maar aangezien we meer thuis zijn, kan er best een standje bij worden gezet om de lucht binnen wat meer te zuiveren.

Koken, meubels, pollen, formaldehyde (een gas dat vrij kan komen uit verf en kunststofproducten), apparaten in het algemeen, printers in het bijzonder – ze scheiden gassen, luchtjes en (fijn)stof af. Ook bewoners hebben zo hun eigen uitstoot, wat een luchtreiniger geen overbodige luxe maakt.

Article continues after the ad

Ikea introduceert daarom de Förnuftig (verstandig in het Zweeds). De luchtreiniger is verkrijgbaar in wit en zwart en is mooi afgewerkt met textiel, waardoor het in elk interieur past. Het product is daarnaast licht in gewicht, klein in formaat en heeft een handig handvat om het gemakkelijk te verplaatsen in huis.

De luchtreiniger kan op de grond staan...

...of - zowel horizontaal als verticaal - aan de muur worden bevestigd om vloeroppervlakte te besparen.

De luchtreiniger heeft drie verschillende filters. De voorfilter verwijdert grote deeltjes zoals haar en stof. De tweede HEPA-filter – HEPA staat voor High-Efficiency Particulate Air – maakt de lucht grotendeels vrij van fijnstof en pollen tot deeltjesgrootte 2,5 μm (micrometer). De derde koolstoffilter zuivert de lucht van verschillende gasvormige verontreinigingen, zoals stikstofdioxiden en formaldehyde. Voor mensen die wonen in een omgeving waar de luchtverontreiniging hoog is door bijvoorbeeld industrie of veel verkeer, is deze derde filter apart verkrijgbaar.

Ook vermindert deze filter onaangename geuren zoals die van roken en koken. De luchtreiniger is simpel in gebruik met drie verschillende standen in kracht: hoe hoger de stand, hoe groter de ruimte die kan worden gefilterd. Zo filtert de hoogste stand de lucht in een ruimte van maximaal 140 m3.

Daarbij horen ook drie verschillende geluidsniveaus - waaronder een extra stille stand die geschikt is voor tijdens het slapen.De prijs van de FÖRNUFTIG luchtreiniger – met de eerste twee filters inbegrepen – is € 49.95. De derde filter is apart verkrijgbaar en kost € 9.99.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in