Geen paniek, er zijn manieren om door de vaccinatie te komen.

Vrijwel niemand vindt het leuk om geprikt te worden, maar voor de meeste mensen is het geen punt. Even diep ademhalen en klaar.

Article continues after the ad

Ongeveer 1 op de 1000 mensen is echter zo bang voor een prik dat ze gaan trillen, misselijk worden en zelfs kunnen flauwvallen. Dat maakt bloedafname lastig, maar ook een griepprik, een reisvaccinatie of een coronavaccinatie halen problematisch. Wat kun je dan doen?

  • Kom ervoor uit dat je het eng vindt om geprikt te worden. In de meeste gevallen zal er voor heel angstige mensen een rustige plek zijn waar er even de tijd voor kan worden genomen.
  • Koop een tubetje Emla crème (apotheek of drogist). Daarin zit lidocaïne met prilocaïne, het werkt als een plaatselijke verdoving. Het beste is 'm drie kwartier tot een half uurtje voor je de prik krijgt aan te brengen.   
  • Moet je wachten, luister dan naar muziek of speel een spelletje op je telefoon. Afleiding helpt om niet extra te gaan stressen in de tijd voor de prik.
  • De prik gaat in je bovenarm. Hoe meer ontspannen je bent, hoe minder je 'm zult voelen. Even losschudden, je op een diepe ademhaling concentreren, één van je oortjes inhouden met wat zachte muziek of een podcast – het helpt allemaal om je arm 'zacht' te maken.
  • Nog eentje: beweeg je tenen tijdens het prikmoment. Dat is niet makkelijk en door je daar op te concentreren ontspan je automatisch. Met dank aan Die Hard 1: 'Make fists with your toes'. 
  • Kijk weg van het prikmoment.

Waarschijnlijk denk je na afloop: 'Was dit nou alles?' en dat zal je minder gespannen maken voor de tweede prik van het vaccin, twee weken later. En daarna? Upwards and onwards! 

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in