Het is nooit te laat om wat aan de lijn te gaan doen.

Te zwaar, maar teveel in een wat-heeft-het-voor-zin-bui om daar iets aan te doen? Hou moed, want mensen van middelbare leeftijd die erin slagen om hun gewicht te verlagen van ‘obesitas’ naar ‘overgewicht’ reduceren de kans op vroegtijdig overlijden met de helft, blijkt uit een nieuw onderzoek van de Universiteit van Boston.

Obesitas is een risicofactor voor hart- en vaatziekten, diabetes type 2, sommige vormen van kanker en andere nare aandoeningen. Bovendien lijkt covid-19 harder toe te slaan bij mensen die te zwaar zijn.

De wetenschappers van de universiteit van Boston onderzochten gedurende tien jaar mensen tussen de 40 en 74. Uit dat onderzoek bleek dat wie tijdens de middelbare leeftijd een BMI van 30 of meer kon omzetten naar een BMI dat op overgewicht wijst (tussen 25 en 29,9),  54 procent minder sterfterisico liep, in vergelijking met de groep die heel deze periode veel te zwaar bleef.

Article continues after the ad

De resultaten geven aan dat de schadelijke effecten van obesitas kunnen worden teruggedraaid. Een goede reden om toch wat gezonder te gaan leven?

Foto (c) iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in