Nouveau-hoofdredactrice Claudia Straatmans (midden) en ik (links) zijn het er roerend over eens dat Maria Goos (rechts) een wervelende, inspirerende vrouw is. Het voorbeeld van een ageless beauty met heel veel brains en bagage, en een fijn gevoel voor humor.

Vriendinnen of familie?
Maria maakt elke maand prachtige interviews voor Nouveau (in het huidige nummer één met Renée Fokker, in het komende nummer een dubbelinterview met Isa Hoes en Medina Schuurman). Maar ze is natuurlijk voornamelijk scenarioschrijfster.

Voor Theatergroep Carver, schreef ze Zwaar Metaal. Het stuk wordt van 6 t/m 30 juni op de planken gebracht door Beppie Melissen, Leny Breederveld, Joke Tjalsma en Raymonde de Kuyper. De voorstelling, die exclusief in het Amsterdamse Theater Bellevue te zien is, gaat over vier vrouwen die al hun hele werkende leven samen zijn - op tournee met hun band. Maar wat zijn ze van elkaar? Vriendinnen, collega’s, familie?

Originele mensen
Maria: "Carver is een groep die ik al jaren volg en die vaak een grote inspiratiebron is geweest voor me. Ze maken altijd hun eigen stukken op basis van gesprekken en improvisaties. Het gaat ze niet zozeer om een enorme transformatie, je ziet altijd de mens door de rollen heen. Aangezien het hele leuke en originele mensen zijn, is dat prachtig om te zien. Er is geen groep die met Carver te vergelijken is."

Verliefd
En er is geen scenarioschrijfster te vergelijken met Maria Goos. Ze is virtuoos in het schrijven over familiebanden, denk aan top-series als Oud Geld. Uit ervaring weet ze hoe familiair het kan zijn met collega’s. Op de set ben je al gauw lid van een grote happy family. Maar ze weet ook dat het niet altijd beklijvende banden zijn. Bij de volgende productie worden weer nieuwe hechte banden gesmeed. Het hoort bij het vak en het maakt de gevoelens niet minder oprecht. Ze heeft ook pijnlijk ondervonden hoe de intimiteit van het theatervak - waar je vaak niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk met de billen bloot moet - soms uit de hand kan lopen. Toen haar man, acteur Peter Blok, verliefd werd op tegenspeelster Tjitske Reidinga, bijvoorbeeld. Nota bene in een productie die zijzelf had geschreven.  

Hartstocht
Afscheid nemen van de man met wie ze zo lang samen was en twee prachtige dochters heeft, is haar zwaar gevallen. Maar het heeft niets afgedaan aan haar scherpe humor en geest. De gelaagdheid in Maria’s werk is misschien wel nóg doorleefder geworden. Ze zet je aan het denken met bijvoorbeeld Zwaar Metaal, waarin het ook draait om afscheid nemen, de vergankelijkheid van het leven. Vier vrouwen die meer tijd met elkaar doorbrengen dan met hun partners. Die al jaren dezelfde hartstocht delen. Wanneer is het klaar, wanneer moet je afscheid nemen? Op het hoogtepunt? Zou je dat in de liefde misschien ook moeten doen? Of neem je nu eenmaal altijd afscheid als het eigenlijk al te laat is?

Afscheid, maar geen einde
Maria schreef een ode aan het afscheid, omdat afscheid niet altijd het einde is, maar soms ook een nieuw begin. Dat begin zie je als je Maria tegenkomt in die onwaarschijnlijk mooie ogen van haar, waar het weer onweerstaanbaar in sprankelt.

Dit weekeind doen!
• Kaartjes reserveren voor Zwaar Metaal, want die gaan als een speer en deze voorstelling mag je niet missen! Kijk hier (Carver) en hier (Bellevue) voor meer informatie.
• Ga naar Pilp Fuction als je nog niet naar deze waanzinnig leuke voorstelling van De Ploeg, met o.a. Loes Luca, bent geweest. Zaterdag te zien in Cuijk. Kijk hier voor meer informatie.
• Op 20 mei opent in Kröller Müller Museum Arp: The Poetry of Forms over Jean Arp, de beeldhouwer, schilder en dichter die één van de voormannen was van de Dada-beweging. Het is de eerste grote overzichtstentoonstelling van zijn werk sinds zijn dood in 1966. Kijk hier voor meer informatie. 

Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod dit weekend.

Kiekjes kijken met €5,- korting!
Breda
Laatste kans: Het BredaPhoto Festival is nog te bezoeken tot en met zondag 21 oktober. Werk van 58 nationale en internationale fotografen is te zien op 15 locaties in de stad. Profiteer van de speciale Nouveau korting. Bestel je kaarten online en gebruik de code BP-NOUVEAU. Hiermee krijg je €5,- korting op een dag ticket.
Info: Bredaphoto

Belle is jarig!
Slot Zuylen – Oud Zuilen
Op zondag 21 oktober, zoals jaarlijks rond haar geboortedag, eert Slot Zuylen een van haar meest markante historische bewoners: Belle van Zuylen. Tijdens de Belledag maakt het publiek kennis met Belle van Zuylen, haar werk en de tijd waarin zij leefde. Het wordt een feestelijke dag met een afwisselend programma; verschillende Belle-rondleidingen, een lezing en een concert.
Info: Slot Zuylen

Festa Dell’ Arte
Hermitage – Amsterdam
De herfst wordt uitbundig gevierd in de Hermitage met dagelijks tentoonstellingen en events. Er worden verhalen verteld en liveconcerten gegeven te midden van de expositie Classic Beauties. Vanaf zaterdag 20 oktober staat er elke dag iets bijzonders op het programma voor jong en oud. Festa dell’Arte is een bomvol herfstprogramma rondom kunst, kennis en creativiteit, met een knipoog naar Italië. De binnentuin van de Hermitage wordt omgetoverd tot beeldentuin met een nieuwe collectie neoklassieke beelden.
Info: De Hermitage

Ode aan Lili Marleen
Nationaal Bevrijdingsmuseum – Groesbeek
Hoe ontstond de grootste hit uit de Tweede Wereldoorlog? Eigenlijk al een oorlog daarvoor. En was Lili Marleen een of twee vrouwen? En waarom raakt het lied mensen nog altijd zo diep recht in het hart? Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek geeft op deze en andere vragen antwoord tijdens een speciale Lili Marleen-dag op zondag 21 oktober a.s. in het museum. Dit gebeurt door middel van een publiekslezing, een doorlopende filmdocumentaire en live muziek.
Info: Nationaal Bevrijdingsmuseum

Cultureel weekend op stand, met stad én strand
Den Haag
Wij van de redactie zijn gek op onze hofstad. Den Haag is genieten van cultuur, strand en shoppen. Op dit moment biedt Den Haag drie bijzondere tentoonstellingen in drie verschillende stijlen: modern, klassiek en impressionistisch: 

  • Modernistisch meesterschap: Zadkine aan Zee bij Beelden aan Zee (t/m 3 mrt). Info: Museum Beelden aan Zee
  • Het unieke Nederlandse licht aan de kust, te zien in het Gemeentemuseum – Aan Zee (t/m 18 nov). Info: Gemeente Museum
  • De zindering aan zee. De Mesdag Collectie biedt met de tentoonstelling De zindering van de zee een eerbetoon aan Bas Jan Ader. Info: De Mesdag Collectie

Kunstvoedsel
Gorcums Museum - Gorinchem
Al eeuwenlang is voedsel een bron van inspiratie voor kunstenaars. Verrassende kunstwerken uit het verleden en heden worden getoond waarin voedsel een rol speelt. Als afbeelding of als medium voor een kunstwerk. Je zou er trek van krijgen!
Info: Gorcums Museum

De geboorte van Nederland
Rijksmuseum – Amsterdam
De tentoonstelling toont hoe de Tachtigjarige Oorlog Nederland heeft veranderd en gevormd. Tevens wordt duidelijk hoe het Zuiden, nu België, door deze strijd een eigen karakter kreeg. Nog altijd actueel zijn: godsdienstvrijheid, zelfbeschikkingsrecht, terreur en vervolging. De expositie toont 200 kunstwerken en voorwerpen die een rol speelden in de Tachtigjarige Oorlog en als het ware ‘ooggetuigen’ zijn.
Info: Rijksmuseum

Winactie: Thomanerchor Leipzich treedt op in Concertgebouw Amsterdam
Het Concertgebouw - Amsterdam
Uniek: voor het eerst in het 800-jarig bestaan van het Thomanerchor Leipzig is het wereldberoemde koor te gast in het Concertgebouw Amsterdam. En voor dit bijzondere bezoek mogen wij 5 x 2 kaarten weggeven. Klik hier om kans te maken.
Info: Concertgebouw

 

Door de jaren heen is het spel van violiste Janine Jansen steeds intenser, steeds betoverender geworden. Dit seizoen speelt ze drie keer een Eigen Programmering in het Concertgebouw Amsterdam.

De eerste daarvan is 14 november. Ze soleert bij het Swedish Radio Orchestra onder leiding van Daniel Harding met het Vioolconcert van Alban Berg.

Janine woont een groot deel van het jaar in Stockholm, om de hoek van het orkest. De knusse stad, met het vele water, voelt als een tweede thuis en Jansen heeft veel vrienden binnen het orkest.

‘Communiceren over muziek, gaat op gevoel', volgens de talentvolle violiste. Het belooft een bijzonder en persoonlijk optreden te worden.

De befaamde dirigent Berg zal die avond ook nog Beethoven’s Symphony no. 3 dirigeren.

Beide werken komen prachtig tot  hun recht in de Grote Zaal, waar de magie altijd voelbaar is. Op diezelfde plek immers dirigeerden ooit grootheden als Gustav Mahler, Richard Strauss en Igor Stravinsky hun eigen composities.

Sergei Rachmaninoff speelde er zijn magistrale pianoconcerten, topdirigenten en musici kregen er staande ovaties. Dat ligt voor Janine vast ook in het verschiet.

Kijk op: concertgebouw.nl

Beeld: Marco Borggreve

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in