Nouveau-hoofdredactrice Claudia Straatmans (midden) en ik (links) zijn het er roerend over eens dat Maria Goos (rechts) een wervelende, inspirerende vrouw is. Het voorbeeld van een ageless beauty met heel veel brains en bagage, en een fijn gevoel voor humor.

Vriendinnen of familie?
Maria maakt elke maand prachtige interviews voor Nouveau (in het huidige nummer één met Renée Fokker, in het komende nummer een dubbelinterview met Isa Hoes en Medina Schuurman). Maar ze is natuurlijk voornamelijk scenarioschrijfster.

Voor Theatergroep Carver, schreef ze Zwaar Metaal. Het stuk wordt van 6 t/m 30 juni op de planken gebracht door Beppie Melissen, Leny Breederveld, Joke Tjalsma en Raymonde de Kuyper. De voorstelling, die exclusief in het Amsterdamse Theater Bellevue te zien is, gaat over vier vrouwen die al hun hele werkende leven samen zijn - op tournee met hun band. Maar wat zijn ze van elkaar? Vriendinnen, collega’s, familie?

Originele mensen
Maria: "Carver is een groep die ik al jaren volg en die vaak een grote inspiratiebron is geweest voor me. Ze maken altijd hun eigen stukken op basis van gesprekken en improvisaties. Het gaat ze niet zozeer om een enorme transformatie, je ziet altijd de mens door de rollen heen. Aangezien het hele leuke en originele mensen zijn, is dat prachtig om te zien. Er is geen groep die met Carver te vergelijken is."

Verliefd
En er is geen scenarioschrijfster te vergelijken met Maria Goos. Ze is virtuoos in het schrijven over familiebanden, denk aan top-series als Oud Geld. Uit ervaring weet ze hoe familiair het kan zijn met collega’s. Op de set ben je al gauw lid van een grote happy family. Maar ze weet ook dat het niet altijd beklijvende banden zijn. Bij de volgende productie worden weer nieuwe hechte banden gesmeed. Het hoort bij het vak en het maakt de gevoelens niet minder oprecht. Ze heeft ook pijnlijk ondervonden hoe de intimiteit van het theatervak - waar je vaak niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk met de billen bloot moet - soms uit de hand kan lopen. Toen haar man, acteur Peter Blok, verliefd werd op tegenspeelster Tjitske Reidinga, bijvoorbeeld. Nota bene in een productie die zijzelf had geschreven.  

Hartstocht
Afscheid nemen van de man met wie ze zo lang samen was en twee prachtige dochters heeft, is haar zwaar gevallen. Maar het heeft niets afgedaan aan haar scherpe humor en geest. De gelaagdheid in Maria’s werk is misschien wel nóg doorleefder geworden. Ze zet je aan het denken met bijvoorbeeld Zwaar Metaal, waarin het ook draait om afscheid nemen, de vergankelijkheid van het leven. Vier vrouwen die meer tijd met elkaar doorbrengen dan met hun partners. Die al jaren dezelfde hartstocht delen. Wanneer is het klaar, wanneer moet je afscheid nemen? Op het hoogtepunt? Zou je dat in de liefde misschien ook moeten doen? Of neem je nu eenmaal altijd afscheid als het eigenlijk al te laat is?

Afscheid, maar geen einde
Maria schreef een ode aan het afscheid, omdat afscheid niet altijd het einde is, maar soms ook een nieuw begin. Dat begin zie je als je Maria tegenkomt in die onwaarschijnlijk mooie ogen van haar, waar het weer onweerstaanbaar in sprankelt.

Dit weekeind doen!
• Kaartjes reserveren voor Zwaar Metaal, want die gaan als een speer en deze voorstelling mag je niet missen! Kijk hier (Carver) en hier (Bellevue) voor meer informatie.
• Ga naar Pilp Fuction als je nog niet naar deze waanzinnig leuke voorstelling van De Ploeg, met o.a. Loes Luca, bent geweest. Zaterdag te zien in Cuijk. Kijk hier voor meer informatie.
• Op 20 mei opent in Kröller Müller Museum Arp: The Poetry of Forms over Jean Arp, de beeldhouwer, schilder en dichter die één van de voormannen was van de Dada-beweging. Het is de eerste grote overzichtstentoonstelling van zijn werk sinds zijn dood in 1966. Kijk hier voor meer informatie. 

Dit weekend staat natuurlijk in het teken van HET HUWELIJK. 

Daarom delen we graag de beste kijk- en luistertips voor prins Harry en Meghan Markle:

NOS Op de Nederlandse televisie is het huwelijk live te volgen op de NOS, via radio, televisie en app:
Om 12.15 uur begint de uitzending (in Engeland is het dan 11:15 uur). Driekwartier voor de ceremonie in St George’s Chapel. De huwelijksceremonie is ook te volgen via de livestream op NOS.nl en de NOS-app. Onze eigen Hoofdredacteur Claudia geeft om 11.45 uur live verslag uit Engeland op NPO2.

BBC De meest complete reportages kun je vinden op de Britse televisiezender BBC ONE. De volgende programma's zijn er te zien, Nederlandse tijd:

  • Vrijdag 18 mei van 20:00 uur tot 21:00 uur: In het programma The Royal Wedding: They’re Getting Married In The Morning volg de je 'voorbeschouwing' op BBC ONE.
  • Zaterdag 19 mei van 7:00 uur tot 10:00 uur: In het programma BBC Breakfast zullen de verslaggevers in Windsor al aftellen naar de bruiloft en het laatste nieuws.
  • Zaterdag 19 mei van 10:00 uur tot 15:00 uur: Officiële uitzending van de bruiloft, The Royal Wedding: Prince Harry And Meghan Markle live te volgen zijn. Ook te volgen op BBC News Channel en via livestream op BBC iPlayer.
  • Zaterdag 19 mei van 19:30 uur tot 21:00 uur: BBC TWO neemt het over met een terugblik op de dag in het programma The Royal Wedding: Highlights of the Day.

Maar er is natuurlijk nog wel meer te doen dit Pinksterweekeind

Muziek in oude Hofjes

Leiden
Een geweldig muziekevenement met meer dan 200 concerten uitgevoerd in 16 van de mooie hofjes van Leiden. Het gaat om overdekte locaties, zoals o.a. de Pieterskerk, de Oude UB, de tuinzaal van de Burcht, Sijthoff Cultuurcentrum, de Koolzaal van BplusC en de Stadsgehoorzaal. Van klassiekke en Oude Muziek tot pop, jazz en Folk.
Info: Leidse Hofjes Concerten

Opera in Rotterdam
In het teken van heldenmoed staan de Operadagen in Rotterdam dit jaar. Het muziektheaterfestival met eigentijdse, vernieuwende en grensverleggende internationale producties heeft tot 2020 als thema Lost & Found. Prachtige voorstellingen waarin het gaat over het verleggen van grenzen en de zoektocht naar een nieuwe identiteit.
Info: Operadagen Rotterdam

Gratis naar Armando en Mondriaan
Museum Flehite – Amersfoort
Museum Flehite wordt gerenoveerd vandaar dat je van zaterdag t/m maandag in het Rietveldpaviljoen aan de Amersfoortse Zonnehof (gratis) de nieuwe tentoonstelling Armando tot Mondriaan tot Wolter kunt zien. Deze drie kunstenaars hebben niet alleen hun vak met elkaar gemeen, maar ook het feit dat ze opgroeiden in Amersfoort. Alle drie lieten zij zich inspireren door de natuur. Naast het werk van Armando, Mondriaan en Wolter, toont de tentoonstelling werken uit de collectie van Museum Flehite van o.a. Engelbert L'Hoëst, Jakob Nieweg en Albert Fiks.
Info: Museum Flehite

Pinksterbrocante
Paleis het Loo – Apeldoorn
Een mooi servies, een vaas die je al jaren zocht… je vindt het misschien wel op het Stallenplein van Paleis Het Loo. Daar kun je zaterdag 19 mei, zondag 20 en maandag 21 mei terecht voor een brocante fair. De kramen hebben uiteenlopende thema’s: Victoriaans, stoer, romantisch en industrieel. Neem als je er toch bent meteen even een kijkje in de koetshuizen waar koninklijke rijtuigen, auto’s en sleden te zien zijn.
Info: Paleis het Loo

Mooie muzen
Kröller Müller Museum – Otterlo
In het prentenkabinet presenteert het museum lithografieën van Henri Fantin-Latour uit eigen collectie. Een bijzondere presentatie, omdat deze werken vanwege hun kwetsbaarheid zelden te zien zijn. Meer dan 190 litho’s laten mooie muzen zien van de kunstenaar die vooral bekend is om zijn portretten en bloemstillevens.
Info: Kröller Müller Museum

 

onder leiding van een ervaren kunstschilder ga je aan de slag in één van de meest inspirerende omgevingen van het land. Stap in de schoenen van beroemde Larense schilders en maak je eigen interpretatie. Een unieke, inspirerende middag op deze bijzondere plek. Bekijk het programma:

Na ontvangst in het Museumcafé van Singer Laren is het tijd om aan de slag te gaan.

Onder leiding van een ervaren kunstschilder wordt deze workshop in het Singer Atelier gegeven, bij mooi weer worden de schildersezels verplaatst naar de prachtige binnentuin, die recentelijk geopend is en ontworpen door ster-tuinarchitect Piet Oudolf.

Stap in de schoenen van de beroemde Larense schilders en maak je eigen interpretatie van de villa of tuin van de Singers.

Stadswandeling

Terwijl de schilderijen staan te drogen maak je onder leiding van enthousiaste gids Paula van Dijk een wandeling langs de boeiende geschiedenis van kunstenaarsdorp Laren.

Je krijgt een uitgebreid sfeerbeeld van het wervelende Laren in de negentiende en twintigste eeuw met anekdotes, afbeeldingen en citaten.

De gids leidt je onder meer langs het vroegere huis van Anton Mauve wiens schilderijen van Larense landschappen wereldberoemd zijn. Tevens bezoek je de schilderplek van William Singer en de plaats waar Mondriaan al abstraherend zijn nieuwe vormtaal vond. 

Het programma:

13.15 – 13.45 uur             Ontvangst met koffie/ thee en taart in museumcafé
13.45 – 15.15 uur             Workshop schilderen in de museumtuin
15.15 – 16.45 uur             Rondwandeling door Laren met professionele gids
16.45 – 17.00 uur             Ophalen eigen schilderdoek in het museum

Data: 9 en 23 juni 2018 

Prijs leden: € 35,-
Prijs niet-leden: €37,50

Aanmelden kan vóór 27 mei via artifex.nu/nouveau