Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Zweedse royals schitteren tijdens staatsbanket

Tijd voor tiara's en champagne!

Staatsbanket

Gister vond de eerste dag van het staatsbezoek van Finland aan Zweden plaats. Na Nederland en België was het dit keer de beurt aan hen om te dienen als sfeervol gastland, en daar hoorde uiteraard ook een groots staatsbanket bij.

Staatsbezoeken

We kunnen ons geluk niet op qua staatsbezoeken deze maand. Eerst verwelkomden koning Filip en koningin Mathilde hun Luxemburgse collega’s (en neef) groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa. Een dag later was het aan onze eigen koning Willem-Alexander en koningin Máxima om hun Spaanse vrienden, koning Felipe en koningin Letizia te ontvangen.

Gisteren ging alweer het derde staatsbezoek van de maand van start: het Zweedse koningspaar, Carl Gustaf en Silvia, heette de Finse president Alexander Stubb en first lady Suzanne Innes-Stubb namelijk van harte welkom.

Goede buur

Als buurlanden is het belangrijk om de banden eens in de zoveel tijd aan te halen. En daarvoor is een staatsbezoek natuurlijk de perfecte methode. Een beetje business, een beetje cultuur, een beetje keuvelen, en vooral: heel veel sfeer.

Zo ging het Finse bezoek gisteren gepaard met een officieel welkom en een gedeelde persconferentie van de beide staatshoofden. Daarna stond er een lunch op het programma, waarbij ook kroonprinses Victoria en prins Daniel aanwezig waren, evenals prins Carl Philip en zijn prinses Sofia. De middag werd verder gevuld met onder meer een tech-congres, en een bezoekje aan de Bernadotte-bibliotheek.

Staatsbanket

De dag eindigde uiteraard met een vorstelijk staatsbezoek, waar de genodigden allen in vol ornaat acte de présence gaven. Het gezelschap werd uiteraard geleid door koning Carl Gustaf en president Alexander. Zij werden op de voet gevolgd door koningin Silvia en first lady Suzanne, die beiden lekker kleurrijk voor de dag kwamen. Zo droeg Silvia een highlighter-roze Georg et Arend-japon, die zij combineerde met de schitterende Negentand-tiara.

Prinses Victoria koos in vergelijking voor een bijzonder subtiele look met een witte Toteme-japon, die voorzien was van lieflijke cape-mouwtjes en afgewerkt met veren. Op haar kruin prijkte de Boucheron laurier-tiara, en qua verdere juwelen hield de kroonprinses het ook relatief simpel met een goede dosis diamanten.

Prinses Sofia hulde zichzelf voor de gelegenheid in een sprookjesachtige blauwe Oscar de la Renta-japon, die zij al in 2015 voor het eerst droeg. Tja: waarom een nieuwe outfit shoppen als je zo’n designerparel in je kast hebt hangen, toch? Hierbij droeg de prinses haar diamanten Palmette-tiara, met een set diepblauwe stenen – waarover later meer.

De hekkensluiters van het vorstelijk gezelschap waren prinses Christina en haar echtgenoot, Tord Magnuson. De jongere zus van de koning hulde zich in een donkere japon met dito jasje, waar we een subtiel glittertje in bespeurden. Het Connaught-diadeem in haar grijze lokken en de imposante collectie parels om haar hals maakten de look stralend af.

Nieuwe tiara

Zoals beloofd, komen we nog heel even terug op die Palmette-tiara van prinses Sofia. Want de hoogheid debuteerde gisteravond weer eens een nieuwe setting voor dit veelzijdige diadeem!

NL Beeld

De echtgenote van Carl Philip heeft over de afgelopen jaren al heel wat verschillende uitvoeringen van dit kroontje gedragen. The Court Jeweller weet te melden dat we het Palmette-juweel inmiddels gezien hebben met parels, smaragd, turkoois, blauwe topaas, citrien, diamant, én nu deze nieuwe mystery gem. Wellicht gaat het hier om een set diepblauwe saffieren, maar helemaal zeker is het niet.

De prinses kan nu dus nog een kleur van de regenboog afstrepen met deze nieuwe setting van de Palmette-diadeem. Wie weet wat voor juwelen ze de komende jaren zal debuteren – wij zien in elk geval nog genoeg potentiële tiara-toppers voor dit veelzijdige diadeem!

Royalty
  • Beau Monde
  • NL Beeld