Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Begin staatsbezoek Qatar: zo anders leven de Arabische royals

Vandaag verwelkomt ons koningspaar een stel bijzondere gasten.

Qatar

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima krijgen hoog bezoek van Tamim bin Hamad al-Thani, de emir van Qatar, en zijn vrouw Jawaher. Wie zijn de Qatarese royals die vandaag hartelijk verwelkomd worden op Paleis Noordeinde in Den Haag? Spoiler: ze leiden een behoorlijk extravagant leven.

House of Thani

House of Thani is de regerende dynastie van het land, momenteel onder leiding van emir Tamim bin Hamad Al Thani. De Thani's zijn zo schathemelrijk dat ze Elon Musk en Jeff Bezos scharrige miljardairtjes laten lijken. Hun vermogen werd een aantal jaar geleden geschat op 335 miljard dollar (en dat is een behoudende schatting).

Ze leven er ook naar, in de zin dat ze zorgen voor het 'extra' in extravagant, met talloze paleizen. Hier een kleine glimp van het koninklijk paleis van Doha.

NL Beeld / Abaca Press

Een voorbeeldje van hoe één van de vele zalen dat het vertrek rijk is eruit ziet...

Embed from Getty Images

Aardige verzameling kunst

De familie Thani heeft een enorme verzameling kunst bij elkaar gekocht. Al-Mayassa bint Hamad bin Khalifa Al-Thani, de zus van emir Tamim, wordt gezien als de machtigste vrouw in de huidige kunstwereld, haar neef Saud bin Muhammed Al Thani verzamelt manuscripten, juwelen, oude wetenschappelijke instrumenten en Mughlai juwelen die hij regelmatig uitleent aan musea. Zijn oudere broer Hassan heeft een kunstcollectie van 6300+ stukken en bouwt gewoon een nieuw stuk paleis bij als hij zijn aanwinsten niet meer kwijt kan.

Te land, ter zee en in de lucht

Ze verzamelen niet alleen kunst, maar ook supercars. Sheikh Khalifa bin Hamad bin Khalifa Al Thani's idee van een stadswagentje is een Bugatti Divo à 6 miljoen dollar, waarmee hij door Londen rijdt. Het is daar niet zijn enige vervoer, hij heeft er ook nog een Lamborghini Sian FKP 37, een Bugatti Veyron en een Ferrari Monza SP2, naast de vloot met auto's in eigen land.

Ontspannen doet ze op hun superyacht Katara, waarvoor ze 400 miljoen dollar afrekenden. Aan boord een beachclub, beautysalon, gym en meerdere zwembaden. Er is plaats voor 35 gasten en 90 crewleden en het soort satellietverbinding waarmee ze op alle plekken van de wereld Paris Saint Germain kunnen zien voetballen – ze bezitten de club.

Embed from Getty Images

Voor vervoer door de lucht hebben ze een hele vloot aan jets. De indrukwekkendste is hun eigen Boeing 747-8 die ze hebben laten inrichten als privéjet: twee verdiepingen, eigen suites, en eigen behandelkamer voor de lijfarts – hij is van alle gemakken voorzien. Er is ruimte voor 76 passagiers en 18 crewleden; in een commerciële passagiers-Boeing zouden 467 mensen kunnen reizen.

Nu hebben ze die ruimte ook wel nodig, want als emir Tamim met zijn hele gezin op pad gaat, hebben we het over drie echtgenotes en in totaal dertien kinderen: zeven zonen en zes dochters.

Dan valt dat jacht(je) en boeing(kje) van Willem-Alexander wel mee, non?

Royalty
  • NL Beeld, Getty Images