Verstandige zet: koning laat onderzoek doen naar rol Oranjes in koloniaal verleden

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) gaat het onderzoek drie jaar duren en wordt het gedaan door de universiteit Leiden.

Door Ella Vermeulen
koning Willem-Alexander

Koning Willem-Alexander laat een onafhankelijk onderzoek doen naar de rol van zijn eigen familie in de koloniale geschiedenis. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) gaat het onderzoek drie jaar duren en wordt het gedaan door de universiteit Leiden.

Gert Oostindie commissie koloniaal verleden Oranjes
© RVD

Een commissie onder leiding van oud-hoogleraar koloniale geschiedenis Gert Oostindie (links) zal het onderzoek begeleiden. Die commissie kiest en benoemt ook de onderzoekers. Het onderzoek omvat de periode van de late zestiende eeuw tot aan het postkoloniale heden.

Koning Willem-Alexander Gouden Koets
© RVD

"Diepgaande kennis van het verleden is essentieel om historische feiten en ontwikkelingen te kunnen begrijpen en de impact daarvan op mensen en gemeenschappen zo scherp en eerlijk mogelijk onder ogen te kunnen zien", zegt de koning. "Ik vind het belangrijk dat deze kennis ook beschikbaar komt ten aanzien van de rol van het Huis Oranje-Nassau in de koloniale geschiedenis. Dit dient te gebeuren op basis van grondig, kritisch en onafhankelijk onderzoek, waartoe ik opdracht heb gegeven."

Slavenhouders?

Gert Oostindie boek
© Nouveau

Voorouders van de koning hadden naar alle waarschijnlijkheid zelf slaven en ze waren via de West-Indische Compagnie ook betrokken bij de trans-Atlantische slavenhandel. Ook zouden de Oranjes hebben geprofiteerd van de geldstromen uit het voormalig Nederlands-Indië.

 

Excuses slavernijverleden

De aankondiging van het onderzoek naar de rol van het koningshuis in het koloniale verleden komt kort voordat het kabinet officieel excuses zal aanbieden voor het Nederlands slavernijverleden. Dat staat gepland voor 19 december.

Die verontschuldigingen zullen worden aangeboden door verschillende leden van het kabinet, in Nederland, Suriname en de eilanden van Caribisch Nederland.

Vanuit de voormalige koloniën wordt daarop met instemming gereageerd, maar er is ook kritiek. Sommigen vinden dat niet het kabinet, maar juist de koning als staatshoofd de excuses zou moeten aanbieden.

Japanse zaal

Indische Zaal Paleis Noordeinde
© Koninklijke Verzamelingen

Vorige maand maakte de RVD bekend dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de herkomst van koloniale objecten in de verzamelingen van het Koninklijk Huis. Een speciale commissie gaat daarvoor naar schatting 10.000 objecten bekijken, van schilderijen tot handschriften en foto's. Uit de studie moet blijken of die voorwerpen wel rechtmatig in eigendom zijn van de Oranjes.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in