Oranjes naar de Cariben: wat worden de leukste momenten?

WA Maxima curacao 2013

Het is nu aftellen naar de Royal Tour Cariben van koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Amelia. Van vrijdag 27 januari tot en met donderdag 9 februari 2023 brengen ze een bezoek aan het Caribisch deel van het Koninkrijk.

Het trio zal achtereenvolgens Bonaire, Aruba en Curaçao bezoeken. Daarna reizen zij door naar Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba. Het bezoek staat in het teken van de kennismaking van de Prinses van Oranje met het Caribisch deel van het Koninkrijk.

Maxima Amalia Willem-Alexander
© Brunopress

Het programma is inmiddels bekend en zit zoals gewoonlijk tjokvol. Een staatsbezoek van drie dagen is al heftig, let's spare a thought voor Amalia die bij haar debuut meteen een week non-stop aan de bak moet.

Wat staat hen te wachten? Veel aandacht voor het slavernijverleden en voor de diplomatieke betrekkingen, uiteraard. Maar gelukkig ook wat agendapunten die vrolijker stemmen – hierbij de highlights.

Bonaire

Het bezoek aan de baai van Sorobon waar een windsurfdemonstratie plaatsvindt. Iets sportiefs en informeels met jongeren en een boottocht door de mangrove, daar kunnen de Oranjes wel wat mee.

Het bezoek aan Bonaire wordt de avond van de tweede dag afgesloten in Kralendijk met een bezoek aan ‘Taste of Bonaire’, een culturele markt met lokale producten, gastronomie en muzikale optredens. Prima kans om de heupjes even los te gooien!

Aruba

Het bezoek aan San Nicolas: een voorstelling plaats over Boy Ecury, een Arubaans-Nederlandse verzetsheld en een stadwandeling

Maxima willem-alexander saba 2022
© Getty Images

Plus een hike door het AriKok National Park. Op dit soort informele sneakermomentjes doen de Oranjes het altijd goed (dit jungle fever momentje was in 2002, op Saba).

Maxima willem-alexander aruba 2013
© Brunopress

Ook leuk: het Bon Bini Festival bij Fort Zoutman met 'verkenning van de cultuur en geschiedenis van Aruba, met Caribische muziek en dans.' Dit zijn de momenten waarop Willem-Alexander het vooral warm heeft en Máxima swingend beeldige dingen doet met een waaier. We zijn benieuwd wat Amalia's Bon Bini stijl wordt!

Curaçao

Dit zou je Amalia Dag kunnen noemen. Er wordt onder andere een Chichi beschilderd, een typisch Curaçaose sculptuur die de verantwoordelijke oudere zus in het gezin symboliseert.

Amaliabrug Curacao
© Meerdink Bruggen

Vervolgens is er een wandeling door de wijk Scharloo, met straatkunst, muziek en sportprojecten voor jongeren. De rondgang eindigt op de Prinses Amaliabrug, waar het gezelschap luistert naar de voor de prinses gecomponeerde Wals Amalia. Meedeinen optioneel, vermoedelijk.

beatrix bonaire 2006
© ANP

Ook leuk: het bezoek aan het strand met de Sea Turtle Conservation club. Prinses Beatrix stond in Bonaire al eens met een schildpad die ze naar Ariane had vernoemd in haar handen pootje te baden, dit heeft alles in zich om een leuk fotomoment op te leveren.

St. Maarten

Het schooltuinenproject en het bezoek aan Emilio Wilson Park waar scholieren vertellen over hun dromen voor de toekomst van Sint Maarten.

Maxima Amalia geel
© Getty Images / Brunopress

Er wordt gele salie gepland. Gele salie is de nationale bloem van het eiland, we verwachten een inkoppertje qua royal looks voor Máxima en Amalia.  

Sint Eustatius

Het programma aan dit eiland is een beetje statisch, alle hoop is gevestigd op de stop op Zeelandia Beach 

Maxima willem-alexander sint eustatius 2017

En misschien een aankomst zoals hier in 2017, toen HM qua looks volledig in het niet viel bij het beeldige welkomstcomité. Vermoedelijk hoogtepuntje: uitleg op het strand over natuurbeheer op het eiland en over de jaarlijkse Beach Clean Up van Statia-doet.

Saba

Saba is de laatste stop van de Royal Tour Cariben en ook weer erg verantwoord: energievoorziening en kwetsbare scholieren.

Maxima willem-alexander curacao 2017
© Getty Images

Maar verrassend genoeg ook kantklossen en zee-egels – dat biedt dan weer wat perspectief op enige royal participatie. Je leest er dan alles over, op Nouveau.nl!

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in