Grote veranderingen op komst voor de Deense royals

Door Ella Vermeulen
Denemarken joachim gezin
© Getty Images

Het is aftellen voor Nikolai, Felix, Henrik en Athena, die zich nog een paar dagen prinsen en prinses van Denemarken mogen noemen.

Zoals bekend vervallen de titels van de kinderen van prins Joachim per 1 januari 2023, op last van zijn moeder, koningin Margrethe.

Nikolai Felix Henrik Athena denemarken
© Det Danske Kongehus

Ze houden wel de lagere titel graaf en gravin van Monpezat, maar zijn geen hoogheden meer en zullen officieel in de toekomst worden aangesproken als 'excellentie'. Het nogal abrupte besluit van Margrethe viel de betrokkenen dit najaar rauw op hun dak. Of zoals Nikolai zei: "Ik ben verdrietig, geschokt en in de war. Zoals mijn ouders ook al hebben gezegd: We zijn in shock over de beslissing en hoe snel die is genomen."

Joachim en zijn vrouw prinses Marie – ze worden ondanks alles toch verwacht op de Nieuwjaarsreceptie van de Denen – hebben intussen de eer aan zichzelf gehouden. Omdat het hof hen steeds minder indeelde in de royal agenda, was het stel al uitgeweken naar Parijs om daar een eigen leven op te bouwen.

joachim marie
© Getty Images

Om nog wat meer afstand te creëren staan de komende maanden in het teken van woonruimte in Washington, waar Joachim gaat werken 'in de defensie-industrie'. Marie en de kinderen volgen hem naar de Verenigde Staten. Nikolai verdeelt zijn tijd als model en student tussen Parijs en Kopenhagen, Felix woont nog thuis, bij Joachims eerste vrouw gravin Alexandra.

alexandra denemarken
© Getty Images

Die laatste was zowel boos als verbaasd over het besluit van haar ex-schoonmoeder: "Er is geen enkele reden om dit nu en op deze manier te doen," zei ze. "Op het moment dat ze zouden trouwen, zouden ze hun titels toch al verliezen, dat was bekend. Waarom niet wachten op zo'n blij moment om ze te laten verdwijnen?"  

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in