Olcay Gulsen over huiselijk geweld: 'We hebben ons als gezin heel eenzaam gevoeld'

Door Ella Vermeulen
Olcay Gulsen

Het is vandaag de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. 

Orange the World is de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. De campagne vindt ieder jaar plaats van 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, tot 10 december, de Internationale Mensenrechtendag.

Ondernemer en programmamaker Olcay Gulsen(42) zet zich al een tijdje in voor UN Women Nederland, een organisatie die zich wereldwijd hard maakt tegen geweld tegen vrouwen.

Ze weet waar ze het over heeft want zelf groeide Olcay Gulsen (41) op met een gewelddadige vader. Zijn gedrag had een enorme impact op de levens binnen het gezin.

“Ik groeide op met vier zussen en een broer," vertelt ze aan het Fonds Slachtofferhulp. "Mijn vader kampte met psychische problemen. Hij was schizofreen, alcohol- en drugsverslaafd. Hij sloeg mijn moeder, jarenlang. Soms stonden mijn zusjes en ik letterlijk tussen hen in. 

'Je groeit op met gevoelens van verdriet, angst en schuldgevoel'

Wanneer je opgroeit in zo’n situatie heb je als kind een gevoel van onveiligheid dat maar niet weggaat. Bij alles wat je doet, maak je je eerst druk over wat de consequenties kunnen zijn. Je groeit op met gevoelens van verdriet, angst en schuldgevoel. En schaamte, want iedereen wist het. Wij kregen het stempel van een niet-functionerend gezin. 

De buren, leraren, familie, ze zagen het wel, maar deden niets. Dat was ook wel een heersende norm in die tijd. Je bemoeit je niet met wat er achter de voordeur van anderen gebeurt. Bovendien is mijn moeder een trotse vrouw.

In haar cultuur sprak je hier niet over, je hangt je vuile was niet buiten. Ook vanuit mijn vaders familie wilden ze dit het liefst onder het tapijt schuiven. Het mocht er niet zijn. Hiermee kreeg mijn moeder geen steun, maar mijn vader ook niet.”

 Welke impact heeft deze situatie op jou gehad?

“Het is verschrikkelijk wat er gebeurd is, we hebben ons als gezin heel eenzaam gevoeld. Als je als kind opgroeit in angst, dan vormt dat je. Maar het heeft me wel een breder perspectief op het leven gegeven. Waardoor ik écht kan begrijpen in welke situatie mensen soms terecht komen. Slachtoffers en daders. 

'Huiselijk geweld komt niet alleen voor bij achterstandsgezinnen'

Zo kan ik op mijn eigen manier meehelpen om taboes te doorbreken en vooroordelen de wereld uit te helpen. Huiselijk geweld komt niet alleen voor bij achterstandsgezinnen. Het is niet je eigen schuld wanneer je als partner besluit te blijven. En een enkele tik zo nu en dan is niet ok. Het zijn juist die vooroordelen die het zo moeilijk maken voor slachtoffers. 

Het is ook zo pijnlijk om te zien hoe iedereen op social media klaar staat met een oordeel, wanneer er mogelijk sprake is van huiselijk geweld. Zo lelijk. Je schaamt je al kapot en dan krijg je nog een trap na. Daar moeten we met zijn allen echt goed voor oppassen. Wat je het hardste nodig hebt, is steun. Zonder vooroordeel. En als ik daar vanuit mijn publieke functie een rol in kan spelen, doe ik dat graag.”

'Alleen al vragen of je iets voor de ander kunt doen kan al een verschil maken'

Wat is haar advies? “Ga het gesprek aan. Kijk niet weg. Wees niet bang dat je je ‘bemoeit’ met iemands leven. Alleen al vragen of je iets voor de ander kunt doen kan al een verschil maken. Het is gewoon een vraag, maar voor een slachtoffer kan het een strohalm zijn om voor een nieuw leven te kiezen voor zichzelf en ervoor te gaan. En wanneer een slachtoffer besluit zijn of haar verhaal met je te delen, probeer dan een luisterend oor te zijn zonder oordeel.”

Er is hulp

Hulp nodig na geweld of bedreiging thuis, door je partner of een naaste? Of ken je iemand bij wie dit speelt? Bel bij direct gevaar 112. Bel Veilig Thuis voor advies of hulp via 0800-2000 (gratis en kan anoniem) of chat op Veilig Thuis 

Foto (c) ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in