Khadija Arib reageert op karaktermoord

Khadija Arib reageert op karaktermoord

'Een vrouw is altijd een bitch en een ruziezoeker.'

Sinds begin 2016 is Khadija Arib (1960) voorzitter van de Tweede Kamer. Ze staat als no 2 op de lijst van de Partij voor de Arbeid en ze wil graag nog vier jaar door als Kamervoorzitter. In die rol is ze populair, maar de concurrentie kwam in februari met tien anonieme (!) bronnen die beweerden dat ze 'manipulatief' was, om herverkiezing te voorkomen.

Khadija Arib reageert op karaktermoord

Arib reageert in Trouw: "Het is al eerder gebeurd, in 2016 toen ik me kandideerde voor het voorzitterschap. Ook toen verschenen er berichten op basis van anonieme bronnen, die meenden dat mijn afkomst en accent een probleem zouden zijn. Maar de actie van RTL Nieuws was tot nu toe wel de zwaarste poging tot karaktermoord. Op dinsdag 23 februari kreeg ik een stuk opgestuurd ('Verzet tegen nieuwe termijn voor Kamervoorzitter Arib: 'Ze is achterbaks') waarin 'minstens tien bronnen' anoniem hun beklag over mij doen, een artikel dat vol staat met dingen die ik stuk voor stuk feitelijk kan ontkrachten.

'Anoniem, met z'n tienen, gaan roepen dat ik een of ander monster ben? Dat is buitengewoon laf'

Ik vind het verbijsterend wat hier is gebeurd. Het is net zoiets als schrijven dat je uit betrouwbare bron hebt vernomen dat de kas is geplunderd, zonder te checken of er überhaupt een kas bestaat. Als je kritiek hebt, kom dan gewoon tevoorschijn en praat met me, maak ruzie als het nodig is, maar dit: anoniem, met z'n tienen, gaan roepen dat ik een of ander monster ben? Dat is buitengewoon laf.

Khadija Arib reageert op karaktermoord

En het ergste is dat het waarschijnlijk mensen zijn met wie ik soms aan tafel zit, mensen die moreel verontwaardigd zijn over het gedrag van anderen… Nu de verkiezing voor de Kamervoorzitter eraan komt moet het blijkbaar op deze manier, alsof ik eerst uit de weg geruimd moet worden terwijl iedereen zich, in vrijheid, kandidaat kan stellen. 

Khadija Arib reageert op karaktermoord

Het is een naar politiek spel. Als het om een man zou gaan, zou de kritiek niet zo op de persoon, maar meer op de inhoud worden gespeeld. Een vrouw is altijd een bitch en een ruziezoeker. Ik heb nog nooit zo'n buitenproportioneel gemeen artikel gelezen over een mannelijke politicus. Ik sluit niet uit dat er ook vrouwen anoniem aan het RTL-stuk hebben meegewerkt; dat maakt dat hele verhaal nóg treuriger."

Foto's (c) Brunopress, ANP, PvdA

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in