• Powervrouwen

Ashley Biden: wie is de nieuwe First Daughter?

Door Ella Vermeulen
Ashley Biden: wie is de nieuwe First Daughter?

Dít is de opvolger van Ivanka en Tiffany Trump.

Als op 20 januari 2021 Joe Biden de eed aflegt en naar verwachting de 46ste president van de Verenigde Staten wordt, heeft het land er een nieuwe First Family bij.

Ashley Biden: wie is de nieuwe First Daughter?

Die bestaat naast Joe uit zijn energieke vrouw Jill Biden, Hunter Biden uit Joe's eerste huwelijk en Ashley Biden (39), de dochter die hij met Jill kreeg. Deze foto is uit 1987, toen haar vader senator van Delaware was. Ze zit op de arm van haar halfbroer Hunter Biden, links haar andere halfbroer Beau Biden.  

Als klein meisje was ze het 'cadeautjeskind' dat voor nieuw geluk zorgde en het samengestelde gezin dichter bij elkaar bracht. 

Ashley Biden: wie is de nieuwe First Daughter?

In tegenstelling tot Ivanka is Ashley niet iemand die intensief deel uitmaakt van het politieke leven van haar vader. Wel is ze gevoed door zijn denkbeelden en door het idee dat je voor je mening moet opkomen. Toen ze er als jong meisje achter kwam dat beautymerk Bonne Belle hun producten op dieren testen, schreef ze een vlammende brief met het verzoek dat te veranderen. Andersom werkte het ook: toen Ashley geïnteresseerd raakte in de bescherming van dolfijnen, ging haar vader aan de slag met de Dolphin Protection Consumer Act wet met Congreslid Barbara Boxer.

Ashley Biden: wie is de nieuwe First Daughter?

Ashley studeerde aan University of Pennsylvania's School of Social Policy and Practice en werkte 15 jaar als maatschappelijk werkster in Delaware. Daar hield ze zich onder meer bezig met de re-integratie van ex-gevangenen, onderwijs aan jongeren om ze uit straatbendes te houden en kunstprojecten in jeugdgevangenissen.

Ashley Biden: wie is de nieuwe First Daughter?

Net als Ivanka heeft ze een eigen kledingcollectie, alleen is die van Biden voor het goede doel. In 2017 introduceerde ze de e Livelihood Collection tijdens New York Fashion Week. Het is een fair trade label dat 30.000 opleverde voor de Delaware Community Foundation. Het logo van LH heeft een pijl die een ode is aan haar halfbroer Beau, die in 2015 stierf aan een hersentumor. "Beau was mijn boog," zegt ze. "Zijn kanker bracht mij op mijn knieën. Ik had geen andere keuze dan doorgaan en mikken op mijn eigen dromen."

Ashley Biden: wie is de nieuwe First Daughter?

Toen ze jong was rookte Ashley wel eens een joint en had ze ooit een aanvaring met de politie, maar die tijd ligt ver achter haar. Ze is getrouwd met Howard Krein (rechts, de familie loopt hier in 2013 door de Botanische Tuinen van Singapore), plastisch chirurg en KNO-arts en zal geen actieve rol spelen in het Witte Huis: ze heeft haar eigen werk.

Foto's (c) ANP, Getty Images, Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in