• Powervrouwen

5 x carrièretips van TenneT-CEO Manon van Beek

5 x carrièretips van TenneT-CEO Manon van Beek

Deze vrouw is verantwoordelijk voor je elektriciteit.

In de categorie vrouwelijke leiders telt Manon van Beek (50) absoluut mee. Ze groeide door van Business Analyst tot Practice Lead Utilities Industry, tot Management Consulting Practice Lead voor de Benelux en uiteindelijk tot Country Managing Director van Accenture Nederland.

5 x carrièretips van TenneT-CEO Manon van Beek

Nu is ze CEO van TenneT, het laatste echte staatsbedrijf van Nederland. Ze is voorzitter van een vierkoppige directie en een 22-koppig team, en stuurt meer dan 5000 collega’s aan. Naast haar werk zet ze zich ook in voor stichtingen en goede doelen waaronder een die talentvolle vluchtelingen aan een baan helpt.

Daarnaast heeft ze een grote rol in de energietransitie, op weg naar een duurzamere energiehuishouding: "De Deltawerken vallen hierbij qua omvang volkomen in het niet."

Grote verantwoordelijkheid

TenneT is verantwoordelijk voor het transport van elektriciteit via hoogspanningslijnen en ondergrondse kabels. Als er eens een storing is, dan zorgt het voor een omleiding, zodat je zo snel mogelijk weer elektriciteit hebt. Daarnaast houdt het zich bezig met de handel op de Europese stroommarkt en met 'balanshandhaving'.

5 x carrièretips van TenneT-CEO Manon van Beek

Elke vier seconden wordt in Europa de vraag naar stroom afgestemd op het aanbod ervan. Er zijn 43 ‘TenneTs’ die dan zorgen voor evenwicht. "Als een land op rood springt, ben je met z’n allen verantwoordelijk om dat net in balans te houden," zegt Verbeek in de Gelderlander.

Manon van Beek's tips voor de top

1 Over motivatie:

"Ik ben met iets groters bezig dan mezelf, dus het hoeft niet altijd leuk te zijn."

2 Over (als consultant) proactief zijn:

"Ik zou zeggen: ‘Zorg dat je een visie hebt op de maatschappelijke thema’s die ertoe doen. Draag die thema’s ook uit. Consultants zitten natuurlijk in de markt van gevraagd advies, maar het allerleukste van het vak vind ik ongevraagd advies.

5 x carrièretips van TenneT-CEO Manon van Beek

Daar komen ook hele mooie partnerships en innovaties uit: door met de klant in gesprek te gaan en deze uit te dagen grote ontwikkelingen op te pakken waar ze in het bedrijf nog niet aan hebben gedacht." 

3 Over altijd willen bijleren

"Ik ben veel in Duitsland. Toen ik hier ging werken, dacht ik: ik moet wel Duits leren spreken. Ik ben naar de nonnen in Vught gegaan. Laatst moest ik een keynote doen op een belangrijke conferentie in Berlijn. Ik dacht: weet je wat, ik doe het in het Duits. Ik wil mezelf in het diepe gooien, elke dag opnieuw. Ik heb samen met mijn lerares de voordracht voorbereid. Het ging heel goed."

4 Leiden is vooruitzien

Van Beek tuigde een 'corona plan ahead team' op. Dat team blikt vooruit: drie maanden, zes maanden, een jaar, twee jaar.

5 x carrièretips van TenneT-CEO Manon van Beek

"Elke week behandelen we een onderwerp. Zaken als liquiditeit, incidentmanagement, system operations of maintenance komen aan bod. Aan de ene kant is het enorm plannen en doordenken en ons goed voorbereiden op allerlei scenario’s. Aan de andere kant proberen we te voorkomen dat we overreageren en projecten te snel stoppen."

5 Over een topbaan hebben

"Ik heb een heel team aan mensen om me heen, zonder hen zou ik het ook niet kunnen. Ik heb zestien jaar au pairs gehad, ik heb een assistente, een chauffeur, mijn ouders helpen, een vriendin helpt af en toe, mijn partner en mijn kinderen.

Bericht wordt geladen...

Ik zeg altijd: jullie helpen mij succesvol te zijn. Je kunt in werk niet zeggen: het gaat nu even niet. Dat is net als bij het moederschap. Je hebt die verantwoordelijkheid aangenomen en je kunt niet zeggen: sorry jongens, maar mama heeft haar week niet. Het gaat door."

Foto (c) ANP, bronnen Consultancy, Financieel DagbladHet Parool en PCZ

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in