Toen ik je zag... 'Mijn eerste ontmoeting met Karin was niet direct veelbelovend'

Toen ik je zag... 'Mijn eerste ontmoeting met Karin was niet direct veelbelovend'

Wat is nou dat ene bepalende moment waarop je weet: met jou wil ik mijn leven delen? En wat is na jaren van samenzijn de kracht van een relatie?

We vroegen het aan cabaretière en zangeres Karin Bloemen en regisseur en jazzmusicus Marnix Busstra, die tijdens hun ritten met de tourbus ontdekten dat ze zielsverwanten zijn. 

De liefde voor Karin

“Mijn eerste ontmoeting met Karin was niet direct veelbelovend. Een jeugdvriend van me, Norbert, werd bassist in haar band bij haar eerste eigen show, Bosje Bloemen. Hij nodigde me uit om een keer te komen kijken en ik vond het echt verschrikkelijk.

Na afloop heb ik Karin een handje gegeven, maar daar weten we beiden niets meer van. Fysiek was ze ook mijn type niet. Tot haar waren al mijn vriendinnetjes klein en mager, jongens­-meisjes.

Twee jaar later, mijn relatie was net een paar maanden uit, kreeg ik serieus met Karin te maken. Ze zat zonder gitarist, en Norbert polste mij. Ik twijfelde, tot ik de voorstelling zag. Die was geweldig. 

Intimiderend

Echt, eerlijk en muzikaal interessanter dan de vorige. Al snel zat ik met de band te repeteren en hoe raar het ook klinkt: Karin was op slag verliefd op mij.

Ze had het zelf maar half door en ik helemaal niet, al vond ik het vreemd dat ze continu naar me zat te staren. Intimiderend zelfs. Ik werd er iebel van.

Dat duurde tot ons eerste optreden, op de Uitmarkt. Ik was die dag jarig en had iedereen na afloop uitgenodigd in mijn kleine appartementje aan de Lijnbaansgracht.

Grappig genoeg bleek Karin om de hoek te wonen, in een aanzienlijk ruimere woning aan de Prinsengracht. Hetzelfde bakkertje, dezelfde supermarkt en toch elkaar nooit gezien, daar moesten we wel om lachen.

Niet veel later gingen we op tournee. Allemaal in één bus, ik achter het stuur. Ik haalde Karin altijd als eerste op en zette haar als laatste af, dus we zaten altijd samen voorin te praten. Echt aan één stuk door, over muziek, sport...

Gaandeweg kwamen er ook serieuzere onderwerpen aan bod. Karin vertelde over haar jeugd, de incest waarvan ze jarenlang slachtoffer is geweest. Ontzettend heftig, maar ik vond het vooral belangrijk dat ze haar verhaal zonder voorbehoud kwijt kon." 

Het hele interview lezen? Hoe zag Karin die begintijd? Koop de nieuwe Nouveau, die nu in de winkel ligt.

Tekst: Monique van de Sande / Fotografie: Casper Rila