'In de politiek is geen plaats voor tranen.'
Nancy Pelosi is herkozen als voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden (zeg maar: de Amerikaanse Khadija Arib). De 80-jarige Democraat vervult deze invloedrijke functie sinds 2019 en was ook tussen 2007 en 2011 voorzitter. Destijds was ze de eerste vrouwelijke voorzitter ooit.
Pelosi – opgegroeid in een volkswijk aan de oostkust - won met een krappe meerderheid van 216 stemmen, omdat vijf Democratische partijgenoten haar niet steunden. Haar Republikeinse tegenstander Kevin McCarthy kreeg 209 stemmen.
Door haar herverkiezing is Nancy op dit moment de invloedrijkste vrouw in de Amerikaanse politiek. Zodra president Biden 20 januari wordt beëdigd, verandert dit. Dan wordt vicepresident Kamala Harris, de eerste vrouw die deze functie bekleedt, de machtigste vrouw in de Amerikaanse politiek.
Pelosi (hier links in 1990) is een politiek monument en draait al sinds 1976 mee in de Democratische Partij. Over haar baan als Speaker zegt ze: "In zes jaar vijf kinderen krijgen is de beste voorbereiding voor de baan van voorzitter van het Huis van Afgevaardigden."
Nancy staat bekend als een politieke Houdini, iemand die weet hoe het spel gespeeld moet worden, erg goed kan onderhandelen en heel handig is in het oplossen van problemen. Qua standpunten is ze voor de Green Deal oftewel milieuhervormingen, onderwijs en een eerlijker systeem van gezondheidszorg.
"Ik heb een hart, ik kan ontroerd raken"
Bovendien is ze een enorm goede fondsenwerver en heel pragmatisch: idealen en principes zijn leuk en aardig, maar als er geen meerderheid voor is, kun je er als politicus niets mee. Soms komt ze hard over, maar dat is ze niet. "Ik heb een hart, ik kan ontroerd raken," zegt ze. "Maar als ik huil, is dat om het persoonlijke verlies van een vriend of zo. In de politiek is geen plaats voor tranen."
Donald Trump heeft het haar de afgelopen jaren niet makkelijk gemaakt en haar frustratie leverde niet haar chicste moment op. Na in 2019 zijn 'State of the Union' (te vergelijken met de Troonrede) demonstratief haar kopie van zijn speech verscheuren was een faux pas.
Toch is ze dus weer herkozen en kan ze als de Speaker, de leider van de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden, wetten maken en presidenten breken. Daarvoor moeten de Democraten dan wel een meerderheid hebben (daarvoor is de plaatselijke verkiezing in Georgia deze week heel belangrijk) én alle neuzen moeten dezelfde kant op staan, ook geen sinecure in de VS.
Makkelijk gaat ze het in ieder geval niet krijgen: Nancy's manier van dingen voor elkaar krijgen bestaat vooral uit een wandelgangen- en achterkamertjes-strategie die niet meer zo goed past bij jongere stemmers die meer transparantie willen.
Maar voor nu is ze tot 20 januari toch echt weer de machtigste vrouw in de Amerikaanse politiek, gekleed in chique powerpakken, en gewapend met een kloeke voorzittershamer. En daarna zal ze de op één na machtigste vrouw zijn, die niet van plan is met pensioen te gaan en helemaal voor sisterhood is: "Als vrouwen vertrouwen in zichzelf hebben, zullen ze vertrouwen in andere vrouwen hebben."
Foto's (c) Brunopress, Getty Images, ImageSelect
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in