Marjolein Beumer: 'Angst doet misschien wel meer kwaad dan het virus'

Marjolein Beumer: 'Angst doet misschien wel meer kwaad dan het virus'

Rare tijden, daar heeft iedereen zo zijn eigen aanpak voor. Actrice en scenarioschrijfster Marjolein Beumer over hoe zij deze coronacrisis beleeft.

Marjolein: "Het zou kunnen dat onze angsten ons op dit moment meer kwaad doen dan het virus zelf. Ik moet denken aan een onprettige periode in mijn leven toen ik in een werksituatie zat met veel elleboogwerk en stress waar ik slecht tegen bestand bleek.

Mijn amygdala, het gedeelte in je hersenen dat je angsten reguleert, sloeg op hol en ik dacht alleen nog maar in termen van vluchten of vechten. Ik heb toen letterlijk gegoogled; ‘hoe overleef ik mijn eigen angsten?’ en kwam op een site over mindfulness terecht.

De paniek tot stilstand

In het begin moest ik me soms om het halfuur terugtrekken om naar een mindfulness oefening op YouTube te luisteren. Ik was nog niet beneden of hup, daar ging ik weer, terug mijn slaapkamer in. Om de haverklap lag ik te luisteren naar de stem van een totale vreemde die mijn aandacht naar mijn lichaam stuurde en op die manier de paniek in mijn hoofd tot stilstand bracht.

Yoga nidra deed ik ook. Het was vaak wel even zoeken tussen alle hits op YouTube, want er zitten heel wat stemmen tussen waarbij je alles behalve ontspannen kan, bijna een soort meditatie-porno is het.

Onrust verdwijnt met aandacht

Ik heb het intussen zoveel gedaan dat ik tegenwoordig maar hoef te gaan liggen en ik voel me al rustig worden. Ik zie mezelf als zo’n schudbol vol opstuivende sneeuwvlokken. Het enige wat ik hoef te doen is stilletjes afwachten totdat alles weer is neergedaald.

Natuurlijk bestaan er ook vormen van onrust waar je over moet praten omdat er iets veranderen moet. Zelf ben ik uiteindelijk een dikke twee jaar in therapie gegaan. Maar veel onrust verdwijnt als je het een beetje aandacht geeft. En het is goed om tegen jezelf blijven herhalen dat alles uiteindelijk tijdelijk is.  Ook dit gaat vanzelf weer voorbij.”

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in