Ingrid Thijssen aan het hoofd van machtigste lobby

Door Ella Vermeulen
Ingrid Thijssen aan het hoofd van machtigste lobby

Glazen plafond? Welk glazen plafond?

Ingrid Thijssen, nu nog bestuursvoorzitter van netbeheerder Alliander, wordt de nieuwe voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, ook bekend als de machtigste lobbyclub van Nederland. Ze zat al in het bestuur van de organisatie en volgt Hans de Boer op, die in mei vorig jaar meldde dat hij stopt na zijn tweede termijn. Die loopt eind juni af.

Thijssen treedt aan in een tijd waarin de werkgeversorganisatie zijn van oudsher machtige lobby-positie ziet afkalven. De VVD gold sinds jaar en dag als de natuurlijke partner van de werkgevers in Den Haag. Maar het huidige kabinet, met de VVD als grootste coalitiepartner, voerde een CO2-heffing in en een winstbelasting, maatregelen waartegen de werkgevers protesteerden.

Thijssen werd in 2016 gekozen tot topvrouw van het jaar en wil meer diversiteit in het bedrijfsleven zien. "Ik vind het belangrijk dat vrouwen in topfuncties zichtbaar worden en dat het de normaalste zaak van de wereld is", zegt Thijssen daarover. Ze wordt de eerste vrouwelijke voorzitter van de werkgeversorganisatie en staat – in tegenstelling tot haar voorganger - bekend als een verbinder en iemand die goed overweg kan met overeenstemming zoeken in het poldermodel, iets wat op dit moment geen overbodig talent lijkt.

Foto (c) Hollandse Hoogte 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in