• Celebs

De Dolly Dots gaan weer optreden!

De Dolly Dots gaan weer optreden!

Nieuwe concertreeks en het wordt dól. 

Wat ouder en eigenwijzer, maar nog altijd hecht en samen onverslaanbaar aanstekelijk: Patty Zomer, Angela Groothuizen, Esther Oosterbeek, Anita Heilker en Angéla Kramers, ook bekend als de Dolly Dots, gaan dit najaar weer optreden, ter gelegenheid van hun 40-jarig jubileum.

De Dolly Dots gaan weer optreden!

Dat heeft het vijftal bekend gemaakt tijdens een persconferentie in het Pulitzer Hotel Amsterdam. Sisters On Tour wordt een theatertournee.

De Dolly Dots gaan weer optreden!

'Het is meer dan alleen zingen, we vertellen ook verhalen over hoe het was om in de jaren tachtig onderdeel te zijn van een meidengroep. Wat gebeurde er achter de schermen? Het wordt een intieme avond waarbij we, niet zonder zelfspot, terugkijken naar die bijzondere tijd met elkaar,' aldus de Dots, zoals gewoonlijk allemaal door elkaar. De intimiteit van het theater leent zich hier volgens hen beter voor dan twee of drie megaconcerten.

De Dolly Dots gaan weer optreden!

Tussen 1979 en 1988 waren de Dolly Dots de populairste meidengroep van Nederland én ver daarbuiten (en verantwoordelijk voor de populariteit van het haarwafelijzer, maar dit terzijde). Ze kenden elkaar voorheen niet, Angéla (Sjeel) danste in het Tros Top 50 ballet, collega's Anita, Esther en Patty werden naast haar ook aangetrokken door het muziekschrijvende duo Peter van Asten en Richard de Bois.

Vier danseressen zonder zangervaring konden wel iemand erbij gebruiken die dat wél had. Angela Groothuizen werd benaderd, maar twijfelde aan het concept. Zij schoof Ria Brieffies naar voren, ging mee naar de afspraak en had toen zo'n klik met de rest dat ze er óók bij wilde. Zes meiden vonden de producers wat teveel, maar er waren een mum van tijd al zulke hechte contacten ontstaan dat de zes het gewoon afdwongen. En het was meteen raak: fans herkenden allemaal wel iets in hun favoriete Dot en konden alle dansjes meedoen. 

De Dolly Dots scoorden hit naar hit, haalden platina in Japan met 'Radio' (check deze hilarische clip waarin ze zich onwillig in een kimono laten hijsen) en kregen een eigen tv-serie en een eigen film: Dutch Treat. Ook kwamen er poppen naar hun beeltenis en verkochten ze Carré dagenlang uit.

In 1988 liep het succes terug en ging de groep uit elkaar, om in 1998 weer samen te komen voor de promotie van een Greatest Hits-album. Bij Paul de Leeuw zongen ze in de originele bezetting drie nummers en waren de gesprekken als altijd: hak-op-de-tak en veel gelach. 

Krap tien jaar later kriebelde het opnieuw en traden ze acht keer op bij De Vrienden van Amstel Live Editie 2007. Dat was zo'n succes dat er drie uitverkochte concerten in Ahoy volgden, met in 2008 de veelzeggende Goodbye For Now tour.

De grootste hit van de Dolly Dots in Nederland was 'Love me just a little bit more', met Brieffies als lead. Het overlijden van Ria in 2009 (ze leed aan longkanker) leek een definitief einde voor de Dolly Dots, die erg van slag waren door de dood van hun vriendin...

...maar onderling wel altijd veel contact bleven houden, ook met Ria's dochter.

De Dolly Dots gaan weer optreden!

Later kwamen de overgebleven vijf terug op hun besluit: in 2016 zetten ze drie avonden achter elkaar de Amsterdam Arena op zijn kop met een gastoptreden bij de Toppers. De première van Sisters on tour is op zaterdag 3 oktober in het nieuwe Luxor Theater in Rotterdam. De Dots gaan vervolgens langs theaters in onder meer Nijmegen, Haarlem, Zwolle, Eindhoven, Tilburg, Tiel, Maastricht, Apeldoorn, Roosendaal, Enschede en Gouda. De tournee wordt op 5 februari 2021 afgesloten in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam.

Foto's © Getty Images, Hollandse Hoogte

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in