Film over modehuis Margiela in première in Boijmans van Beuningen

Door Martine Schut
Film over modehuis Margiela in première in Boijmans van Beuningen

Op zondag 22 oktober vindt de wereldpremière van de documentaire We Margiela plaats. Mede-oprichter Jenny Meirens en het creatieve team vertellen voor het eerst het bijzondere verhaal over de ontstaansgeschiedenis van Maison Martin Margiela.

De documentaire reconstrueert de ontstaansgeschiedenis van het modehuis. Margiela opende zijn huis eind jaren tachtig, na jaren als assistent van Jean-Paul Gaultier te hebben gewerkt. Sinds 2009 ontwerpt Margiela zelf niet meer en is zijn werk door zijn team overgenomen.

Mysterieus modehuisIn We Margiela, de eerste lange documentaire over het modehuis, praten Meirens en leden van het creatieve team openlijk over de creatieve processen, de aanpak en de bijzondere filosofie. Diepgaande interviews en uniek archiefmateriaal geven een fascinerend beeld van het ontstaan en de uiteindelijke verkoop van dit gesloten, mysterieuze huis.

Onzichtbaar

Hoewel de ontwerper en het team in anonimiteit werkten, wist Maison Martin Margiela uit te groeien tot één van de bekendste, radicaalste en invloedrijkste modehuizen van de twintigste eeuw. Mede-oprichter Jenny Meirens overleed op 1 juli 2017. De documentaire We Margiela laat zien hoe zij, hoewel onzichtbaar en bij velen onbekend, bepalend was voor het ontstaan, de aanpak en vormgeving van het modehuis.

We Margiela draait vanaf 26 oktober in de Nederlandse bioscopen.