Bijenkorf eert couture met 'In de maak'

Bijenkorf eert couture met 'In de maak'

De etalage-expo reist langs vestigingen.

Room on the Roof heet het torentje op de dak bij de Bijenkorf in Amsterdam. Het is een plek waar onbekende architecten, schrijvers, muzikanten, ontwerpers en andere kunstenaars al jaren een podium krijgen.

Het nieuwste project is de reizende expositie 'In de maak' die het maakproces van mode op vernieuwende wijze belicht. Nadruk ligt op het ambachtelijke en intensieve proces van couture maken.

“We willen laten zien hoeveel vakmanschap, kennis, liefde en tijd het kost om een kledingstuk te maken," zegt  Inge Schmitt (59), hoofd creatieve strategie van de Bijenkorf, in het Parool. "Hopelijk worden mensen daardoor ook zuiniger op hun spullen. Het ultieme duurzaamheidsidee, eigenlijk.”

Bijenkorf eert couture met 'In de maak'

Pronkstuk is de replica van de trouwjurk van Helena Slicher uit 1759 (het origineel bevindt zich in het Rijksmuseum). De breedste jurk die in Nederland bewaard bleef: het rokgedeelte ­beslaat ­bijna twee meter, waardoor vrouwen ­alleen overdwars door een deur pasten. In ­Europa zijn nog zo’n vier andere exemplaren ­bewaard gebleven. Ze werden vaak gedragen tijdens bruiloften. De Russische tsarina Catharina de Grote was er verzot op en bezat een aantal van dit type jurk voor speciale gelegen­heden.

Bijenkorf eert couture met 'In de maak'

Daarnaast zijn ook veel andere unieke ontwerpen in toile (neutrale witte stof)  te zien in de Bijenkorf etalages:  Amstelveen – t/m 2 mei, Den Haag – t/m 2 mei, Utrecht/ Maastricht – 3 t/m 11 mei, Amsterdam – 24 mei t/m 6 juni

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in