'Vrouwen die gezond eten, krijgen minder rimpels'

'Vrouwen die gezond eten, krijgen minder rimpels'

Een gezond voedingspatroon met veel groente en fruit zorgt er mogelijk voor dat vrouwen minder rimpels in hun gezicht krijgen. Bij de heren is juist geen verschil te zien tussen mannen met een gezond en ongezond voedingspatroon.

Arts-onderzoeker Selma Mekić van het Erasmus MC deed onderzoek onder 2.753 Rotterdamse 50-plussers. Haar bevindingen zijn gepubliceerd in het Journal of the American Academy of Dermatology. 

Vrouwen rimpelen anders dan mannen

Uit eerder onderzoek was al gebleken dat rimpelvorming bij vrouwen van andere factoren afhankelijk is dan bij mannen. Daarom onderzocht ze 1.140 mannen en 1.613 vrouwen. Beide groepen werden apart onderzocht.

Bij deelnemers die hoog scoorden op gezonde voeding als fruit, groenten en vis, en laag op vlees, suikers, verzadigde vetten en alcohol en nam het percentage rimpels significant af. Maar dat gebeurde alleen bij vrouwen. Dat percentage werd gemeten met een speciale 3-D opname. 

Alcohol

Vrouwen die het mediterrane dieet (veel groente en fruit, weinig vlees, veel vis en dagelijks een glas wijn) volgen, hebben niet significant minder rimpels dan vrouwen die er een minder gezond voedingspatroon op nahouden.

"Het lijkt erop dat de alcohol het effect van de gezonde voeding teniet doet als het gaat om rimpelvorming.", volgens Mekić.

Bron: NU.nl Beeld: ©Capital Photos/ Frank van Beek, fotograaf Benelux Press