Pigmentvlekjes, hoe kom je eraan (en vooral er vanaf)?

Pigmentvlekjes, hoe kom je eraan (en vooral er vanaf)?

En dan is er, schijnbaar uit het niets, een  pigmentvlek! Het overkomt de meesten van ons, vanaf het dertigste levensjaar. Hoe ontstaan die kleine onvolkomenheden? En als je ze eenmaal hebt, kom je er dan nog vanaf? Nouveau zocht het voor je uit.

Nu de dagen langer en lichter worden, ligt een overschot aan UV-straling weer op de loer. Dat is één van de hoofdoorzaken van pigmentvlekjes. Met name uva, die de pigmenthuishouding ontregelt. Daardoor ontstaan onregelmatige ophopingen van melaninecellen.

Als puber vaak liggen bakken en zonnebrandjes opgelopen? Dikke kans dat er later een  onregelmatige teint ontstaat.

Oorzaken

Behalve overmatig (onbeschermd) zonebaden, is de laatste jaren ook ontdekt dat andere invloeden de verschijning van verkleuringen kunnen bevorderen, zoals hormoonschommelingen (anticonceptiepil, menopauze), bepaalde medicatie zoals antibiotica, of een verzwakte huidconditie door stress en omgevingsinvloeden als luchtvervuiling .

Zo krijg je pigmentvlekjes weg

Wat voor iedereen geldt: is er eenmaal een vlekje zichtbaar, dan is het van belang de huid elke dag zo goed mogelijk te beschermen - zon of geen zon - met de hoogste factor (SPF 50).

Om één donkere vlek helemaal weg te krijgen, adviseren huidexperts een IPL- of laserbehandeling. Om een zonbeschadigde, vlekkerige teint weer een egale uitstraling te geven, wordt ook wel een chemische peeling (TCA) getipt, of meer mildere peelings in kuurverband.

Tips ter bescherming van je huid

Neem altijd een product mee om de huid op onverwachte momenten te beschermen. Er bestaan bijvoorbeeld ‘losse filters’ voor over de make-up. Vloeibare lotions in klein formaat, ideaal voor onderweg (Clarins, Lancaster, Chanel).

Versterk de huidweerstand van binnenuit met voedingssupplementen.  Denk aan vitamine C en - huidvitamine nummer één - E.