’s Winters kan een peeling precies zijn wat je huid nodig heeft. Een goede peeling maakt de huid fijner, zachter, frisser en heeft soms zelfs een verjongend effect.
Na een peeling krijgt een doffe, grauwe winterhuid weer glans en veerkracht. Door het verwijderen van de dode huidcellen in de bovenste laag van de huid kan de huid weer ademen en verzorgingsproducten opnemen. In de flinterdunne hoornlaag die met een peeling wordt verwijderd, zitten miljoenen afgestorven huidcellen, corneocyten, die ongemerkt de huid verlaten zodra er nieuwe cellen zijn aangemaakt.
Een peeling is een soort gecontroleerde huidbeschadiging, waardoor de celvernieuwing wordt geactiveerd. De huid herstelt zichzelf en raakt zodoende in een betere conditie. Naarmate de jaren vorderen, verloopt dit natuurlijke vernieuwingsproces steeds trager, wat uiteindelijk ook de activiteit van de overige huidfuncties beïnvloedt. Vernieuwt de tienerhuid zich gemiddeld elke twee weken; richting de veertig gebeurt dat nog maar om de dertig tot veertig dagen.
Waarom peelen?
Een peeling kan de huidstructuur verbeteren (meer verfijnd, minder grove poriën), maar ook de huidtextuur veranderen (gladder, zachter). Een peeling zorgt in ieder geval direct voor een frissere, heldere teint. Afhankelijk van de formule en concentratie kunnen peelings ook een gunstige invloed hebben op de aanmaak van collageen en de natuurlijke vochtbalans in de huidlagen verbeteren. In dat geval kan een peeling de huid ook, op lange termijn, steviger, dikker en voller maken – het jeugdige ‘plump up’ effect.
In kuurverband bij een kliniek kan een intense, sterk geconcentreerde peeling nog dieper inwerken en een groots anti-agingresultaat geven: van de vermindering van fijne lijntjes en rimpels tot de aanpak van hyperpigmentatie. Regelmatig de huid exfoliëren heeft sowieso één groot voordeel: door het opgestapelde laagje ‘oude huidcellen’ uit de weg te ruimen, kunnen de werkstoffen uit de dagelijkse verzorgingsproducten de huidlagen makkelijker bereiken.
De ene peeling is de andere niet
‘Peeling’ is een verzamelnaam voor alle producten en behandelingen die de huid exfoliëren. Dat kan verwarrend zijn, want de ene peeling is de andere niet. Sommige huidverzorgingproducten voor thuisgebruik met het woord 'peeling' in de naam, zoals een enzympeeling, bevatten milde exfoliërende werkstoffen. Deze zijn mild genoeg voor elke dag. Maar wanneer het product een hoge concentratie zuren bevat, is maximaal één keer per week aanbevolen.
Er zijn al diverse peelingproducten voor thuis, die zijn geïnspireerd op professionele behandelingen. Zij bevatten dan ook een hogere dosis zuren. Deze formules zijn echter vooralsnog niet te vergelijken met de intensieve peelings die uitsluitend door medische professionals mogen worden toegepast, zoals de sterke anti-agingpeeling met tri-chloorazijnzuur (TCA-peeling).
Voordat je een peeling probeert, zowel thuis als bij een expert, is het goed te weten wat de verschillen, resultaten en bijwerkingen zijn. Informeer vooraf ook bij een expert welke thuispeeling voor jou geschikt zou kunnen zijn.
Soorten peeling
Chemische peelings zijn gebaseerd op zogeheten 'zuren' die de afgestorven huidcellen losweken. Afhankelijk van de molecuulstructuur van de zuren en de concentraties kunnen deze aan de oppervlakte werken maar ook dieper in de huidlagen doordringen om bepaalde huidfuncties aan te wakkeren (aanmaak collageen, hyaluronzuur).
Enzympeelings hebben vaak een plantaardige basis van papaja- of ananasextract of rijst. Ze zijn milder dan peelings op basis van zuren en kunnen daarom ook gebruikt worden voor een gevoelige huid. De enzymen verbreken de verbindingen van de cellen, waardoor deze 'oplossen', maar ze dringen niet door in de huidlagen. Het zijn vaak poeders of maskers, die enkele minuten op de huid moeten inwerken om een frisse gloed te geven.
•Bij mechanische peelings worden de huidcellen op een gecontroleerde wijze van het oppervlak 'geschuurd'. Dat kan zowel handmatig (scrubkorrels) gebeuren of met een apparaat en kristallen, zoals bij microdermabrasie. Deze peelingmethode werkt voornamelijk aan het huidoppervlak.
Invloed pH-waarde
Bij een peeling is altijd voorzichtigheid geboden, want de huid kan er ook door beschadigd raken. Het is van belang dat een peelingproduct de natuurlijke beschermfunctie (huidbarrière) in balans houdt. Hiervoor moet de pH-waarde van de huid optimaal blijven.
Zuren laten de pH-waarde van de huid dalen. Dit heeft invloed op zowel de werking als het resultaat van de peeling. Als de pH-waarde tijdens het peelingproces rond of boven 4,5 blijft, zullen de zuren voornamelijk de huidcellen verwijderen, de opperhuid hydrateren en het oppervlak verfijnen. Deze werking is toegestaan voor de peelingproducten voor thuis.
Bij hoge concentraties zuren en een lagere pH-waarde kan weliswaar een intensievere huidverbetering bereikt worden, maar zijn er ook bijwerkingen: een branderig gevoel, roodheid en snellere vervelling van de huid. Dit type peelings mag dan ook uitsluitend in een salon of kliniek door een professional worden uitgevoerd. Om een idee te geven: bij professionele peelings mag glycolzuur in concentraties tot 70 procent gebruikt worden; in thuisproducten mag dit maximaal 10 procent zijn.
Extra bescherming
Thuispeelings zijn weliswaar milder dan professionele peelings, maar niet zo onschuldig als ze lijken. In de periode dat \je een peelingproduct gebruikt, is het belangrijk de huid elke dag optimaal te beschermen tegen UV-straling (SPF30 of SPF50). Ook als het bewolkt is , moet je de huid rijkelijk verzorgen met voedende crèmes die het herstel bevorderen.
Zo'n tien dagen voorafgaand aan en na een intensieve peeling in een kliniek mag u zeker niet onbeschermd zonnen of onder de zonnebank, want dan kunnen er blijvende huidbeschadigingen optreden, zoals pigmentstoringen. De periode voordat je een professionele peeling laat doen, is het ook aan te raden thuis vast te starten met een mild exfoliërend product, bijvoorbeeld als nachtverzorging. Zo kan de huid alvast wennen.