Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Dít zijn meest voorkomende oorzaken van wallen

Dat zagen we niet aankomen!

wallen

Wanneer je te weinig hebt geslapen zie je dit meestal terug wanneer je in de spiegel kijkt. Een flink paar wallen is vaak het resultaat van het gebrek aan nachtrust. Maar er zijn meer dingen die deze donkere kringen kunnen veroorzaken, en die hebben niets met slaap te maken.

Oorzaak achterhalen

Behalve onvoldoende slaap speelt ook je levensstijl een grote rol bij wallen. Wanneer je rookt, regelmatig alcohol drinkt en veel tijd achter een scherm spendeert heeft dit een nadelige invloed op je huid. Behalve deze factoren kunnen ook allergieën meespelen, net zoals huidveroudering. Aan dat laatste valt niet te ontsnappen, maar we kunnen wel andere stappen ondernemen om onze wallen te bestrijden. Als eerste is het belangrijk om te achterhalen wat je wallen veroorzaakt. Is het onvoldoende slaap, levensstijl of misschien toch genetisch bepaald?

Genetisch bepaald

Onze genen verschillen per persoon. Zo heeft bijvoorbeeld de één een dikkere huid dan de ander. Een dunnere huid laat gemakkelijker vaatjes en lijntjes zien, vooral rond de ogen. De huid is daar namelijk het dunste van ons hele lichaam. Vooral donkere kringen zijn hierdoor sneller zichtbaar.

Naarmate we ouder worden neemt de elasticiteit en hoeveelheid collageen in onze huid af. Het is een natuurlijk proces dat niet te voorkomen is. Hierdoor kan het zijn dat je meer zichtbare wallen krijgt. Door de juiste verzorging kan je de huid onder je ogen een boost geven, waardoor de lijntjes en wallen minder zichtbaar zijn.

Externe invloeden

Aan onze genen en huidveroudering kunnen we misschien niet heel veel veranderen, maar we hebben wel meer invloed op externe factoren. Zo verergeren vervuilde lucht, UV-straling en kou en droogte de conditie van onze huid. Onze huidbarrière lijdt onder deze factoren, waardoor je huid bijvoorbeeld hydratatie kan verliezen. Dit zorgt voor fijne lijntjes en donkere kringen.

Ondanks dat we onszelf er mooier uit vinden zien met een lekker bruin kleurtje, heeft dit een slechte invloed op je huid. Die heerlijke stralen van de zon beschadigen je huid, wat lijntjes en hyperpigmentatie kan veroorzaken. Draag daarom altijd een SPF om vroegtijdige huidveroudering te voorkomen.

Levensstijl

Dat roken en te veel alcohol slecht voor je zijn wisten we natuurlijk al. Maar dat het ook invloed heeft op de conditie van je huid – wallen in het bijzonder – is wellicht nieuw voor je. Beide gewoontes zorgen ervoor dat de vaatjes in je huid uitzetten. Dit is het snelste zichtbaar bij de dunne huid rondom je ogen.

Ook stress is een grote factor die wallen kan veroorzaken. Zowel de invloed die stress zelf op je lichaam als de keuzes die je maakt qua verzorging in stressvolle periodes. Kiezen voor gemakkelijk eten in plaats van voedzaam en gezond is hier een voorbeeld van. Wanneer je veel suiker en zout eet, is dit ook zichtbaar aan je huid.

Wallen behandelen

Nu je een beetje kunt beoordelen wat de oorzaak is van je wallen, is het tijd om de strijd met ze aan te gaan. De nodige veranderingen in je levensstijl kunnen al enorm helpen, maar je kunt ook je huid van buitenaf een boost geven. Dagelijks SPF op je huid smeren is een absolute basisregel om schade aan je huid te voorkomen. Naast deze bescherming zijn er genoeg producten om je huid een boost te geven. Producten met vitamine C en retinol zijn bijvoorbeeld goed om donkere kringen te bestrijden.

Voor een frissere oogopslag kun je serums proberen met cafeïne. Uiteraard blijft je huid hydrateren een van de basisregels. Gebruik een rijke oogcrème die de huid onder je ogen voedt, of kies voor een serum met hyaluronzuur. Dit stofje trekt vocht aan en kan tot 1000 keer zijn eigen gewicht in water dragen. Daarom is het perfect om lijntjes als gevolg van droogte weer op te vullen en minder opvallend te maken. Ook serums met peptiden kunnen je huid een handje helpen. Deze krachtige ingrediënten verstevigen je huid, waardoor wallen en fijne lijntjes minder opvallend lijken. De keuze is reuze!

Beauty
  • NSMBL, Dermalogica
  • Adobe Stock