Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Waarom je altijd je make-up moet verwijderen voor het slapengaan

Slapen met make-up op is een no go.

Waarom je nooit met make-up op moet slapen

Iedereen is weleens een keertje in slaap gevallen met make-up op. Kan een keer gebeuren, maar goed voor je huid is het niet bepaald. Hoe schadelijk is het eigenlijk om zonder je gezicht te reinigen naar bed te gaan? We vertellen je er meer over.

Onzuiverheden

Gedurende de dag verzamelt zich heel wat vet en viezigheid op je gezicht. Hoewel het misschien niet altijd even goed zichtbaar is, kunnen deze kleine deeltjes gemakkelijk in je poriën terechtkomen. Wanneer je aan het einde van de dag je huid niet reinigt, zal de mengeling van olie en viezigheid je poriën verstoppen. Verstopte poriën kunnen allerlei onzuiverheden veroorzaken, zoals mee-eters en puistjes.

Daarnaast kunnen de stoffen in make-up je huid beschadigen en uitdrogen. Achtergebleven make-up vormt als het ware een laagje op je huid waardoor vocht van buitenaf niet kan doordringen, wat leidt tot uitdroging van de huid. Sterker nog, sommige make-up bevat ingrediënten die het vocht uit je huid absorberen, met een droge huid als gevolg. Wil je niet.

Huidveroudering

's Nachts herstelt je huid van alle invloeden die je huid overdag hebben beschadigd. Door dit natuurlijke proces word je 's ochtends wakker met een frisse en levendige huid. Wanneer je met make-up gaat slapen, wordt dit natuurlijke proces verstoord. Je huid kan er daardoor dof uitzien en fijne lijntjes kunnen meer opvallen. Omdat de vernieuwing van je huid wordt verstoord, kan je huid geïrriteerd raken, wat vaak leidt tot een rode, droge of jeukende huid.

Behalve dat je huid er minder mooi uit zal zien, kan het ook daadwerkelijk huidveroudering veroorzaken. Gedurende de dag wordt je huid blootgesteld aan schadelijke stoffen die collageen kunnen afbreken, wat kan leiden tot de ontwikkeling van fijne lijntjes en rimpels. Wanneer je met make-up gaat slapen, blijven deze schadelijke stoffen op je huid zitten, waardoor de schadelijke effecten worden verergerd.

Ooginfecties

Tot slot vergroot je ook de kans op oogproblemen door met make-up op naar bed te gaan. Producten zoals mascara kunnen je ogen irriteren en zelfs tot ooginfecties leiden. Niet alleen oogmake-up vergroot dit risico, ook andere make-up kan deze vervelende klachten veroorzaken, omdat de make-up zich op je kussen verzamelt en zo gemakkelijk in je ogen terecht kan komen.

Zelfs een klein beetje make-up kan al zorgen voor een geïrriteerde huid. Om al deze problemen te voorkomen, is het belangrijk dat je elke avond je gezicht reinigt. Met een milde reiniger verwijder je eenvoudig make-up en viezigheid, waardoor je huid de kans krijgt om te herstellen en je de volgende dag met een stralende huid kunt verschijnen.

Mode & Beauty
  • Her, Marie Claire
  • Adobe Stock