Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Aha! In deze volgorde moet je zonnebrand opsmeren

Experts leggen het stap voor stap uit.

zonnebrand smeren

Vandaag een tomaatje, morgen een chocolaatje? Dat gezegde gaat tegenwoordig niet meer op. Dermatologen en artsen waarschuwen steeds meer over hoe slecht het is om je huid te verbranden. Smeren is belangrijker dan ooit tevoren. Maar, hoe vaak moet je eigenlijk smeren? En misschien nog belangrijker, waar moet je beginnen om je huid zo goed mogelijk te beschermen?

Smeren kun je leren

Misschien denk je dat de volgorde niet zoveel uitmaakt, áls je maar smeert. Echter, blijkt er wel degelijk een juiste volgorde te zijn voor hoe je zonnebrand opsmeert. Het beste is om bij je gezicht te beginnen en zo naar je voeten toe te werken. De reden hiervoor is best logisch, vertelt dermatoloog Corey L. Hartman aan HuffPost. "Ik raad aan om bij je gezicht te beginnen en zo naar beneden te werken. Op die manier verspreid je namelijk geen bacteriën die op je lichaam zitten naar je gezicht", aldus Hartman.

Huidverzorgingsproducten

Dermatoloog Teresa Song is het eens met dit advies. "Over het algemeen bevatten huidverzorgingsproducten die we voor ons lichaam gebruiken, zwaardere, vettere ingrediënten die als barrière voor je huid kunnen functioneren. Dergelijke zware, rijke producten moet je juist vermijden voor de huid op je gezicht en hals, omdat ze je poriën kunnen verstoppen en puistjes kunnen veroorzaken," voegt Teresa eraan toe.

Makeup

Ook wanneer je make-up draagt, is het belangrijk zonnebrand te gebruiken. Helaas biedt een laagje foundation geen bescherming tegen de zon. Daarom moet je altijd zonnebrand onder je foundation dragen. Wat voor soort zonnebrand je gebruikt, heeft invloed op wanneer in je routine je deze aanbrengt.

Gebruik je een chemische zonnebrand? Dan breng je deze idealiter als een van de eerste producten aan. Een goede vuistregel is om je producten van het meest vloeibaar tot minst vloeibaar aan te brengen. Wil je het écht goed aanpakken, dan zou je de zonnebrand dus zo vroeg mogelijk in je routine moeten zitten. "Als je chemische zonnebrandcrème gebruikt, moet deze zo dicht mogelijk op de huid zitten. Bij voorkeur vóór je crème en make-up", legt dermatoloog Claire Wolinsky uit.

Heb je een minerale zonnebrand gekocht? Deze werkt een beetje anders, dus heeft ook een ander plekje in je routine. "Als je minerale zonnebrandcrème gebruikt, zou dat de laatste stap moeten zijn, zodat deze het dichtst bij de zon staat", voegt Wolinsky toe.

Wanneer je klaar bent met smeren, is het belangrijk dat je de zonnebrand even goed in laat trekken voor je make-up aanbrengt. Wacht ongeveer 10 minuten zodat de producten volledig door je huid zijn opgenomen.

De juiste hoeveelheid

De grootste fout die dermatologen zien, is het smeren van te weinig zonnebrand. "Je hebt een hoeveelheid nodig die gelijkstaat aan een borrelglas of ter grootte van een golfbal voor je hele lichaam", zegt Hartman. Dat is nogal wat!

Echter, met eenmalig smeren ben je nog niet de hele dag beschermd. Hartman benadrukt hoe belangrijk het is om te blijven herhalen. "Als je langer dan twee uur buiten bent, moet je opnieuw zonnebrandcrème aanbrengen”, legt ze uit. "Ook na het zwemmen of zweten moet je je opnieuw insmeren." Goed om te weten!

Beauty
  • HuffPost
  • Adobe Stock