WEEKENDRECEPT: AJAM PANGANG PEDIS

WEEKENDRECEPT: AJAM PANGANG PEDIS

AJAM PANGANG PEDIS, Gegrilde hete kip van oma Meity

Oma Meity

Bijgerecht voor 4 personen1 uur bereidingstijd

Dit kipgerecht is speciaal voor degenen die van echt pittig eten houden, want oma Meity maakt hier ruim gebruik van sambal. Eerlijk is eerlijk, het is heet, erg heet! Maar zodra je die heerlijk geroosterde kip proeft, wil je niks anders meer.

Ingrediënten:1 hele kip4 teentjes knoflook3 cm djahé (verse gemberwortel)arachideolie400 g sambal oelek2 tl trassi (garnalen-pasta)200 g suiker8 blaadjes djeroek poeroet (indisch limoenblad)2 kaffir-limoentjesExtra nodig: vijzel, grillrekje of ovengrill

Snijd de kip in vieren en gril in circa 30 minuten gaar op een grillrekje of in de voorverwarmde oven (180 °C). Pel de knoflook, snijd in plakjes en kneus fijn in een vijzel. Schil en snijd de djahé in grove plakken. Verhit een scheut arachideolie in een pan en fruit de knoflook en djahé. Voeg de sambal, trassi, suiker en blaadjes djeroek poeroet toe en roer goed door.Was de kaffir-limoentjes, snijd ze in drieën en voeg toe. Laat even sudderen en voeg een scheutje water toe.Voeg de kip toe en laat circa 5 minuten smoren. Voeg eventueel extra suiker naar smaak toe. Serveer de ajam pangang pedis met gekookte rijst en groenten.

TIP: Als het gerecht te pittig is, kun je het neutraliseren met suiker.

Oma Meity

Afgelopen seizoen was Zoals alleen OMA dat kan te zien op de culinaire zender 24Kitchen. Daarin kookte chef Danny Jansen (1979) samen met Indische oma’s heerlijke authentiek Indische gerechten. Onlangs verscheen ook het gelijknamige, mooi vormgegeven boek, waarin zes grootmoeders de geheimen van hun familiegerechten delen.Met dit boek kan iedereen thuis een rijsttafel maken waar zelfs de meest kritische Indische oma ja tegen zou zeggen. Danny: “Van de oma’s heb ik geleerd dat de belangrijkste ingrediënten gevoel en liefde zijn. Die ingrediënten zijn dan ook volop aanwezig in dit boek.”

Zoals alleen OMA dat kan, Danny Jansen,ISBN 978 94 005 0679 4Prijs € 24,95Uitgave A.W Bruna