Verre vliegreizen? Die zijn helemaal uit de mode...

Door Ella Vermeulen
vakantie vliegtuig tropen

We vliegen vooral binnen Europa en Spanje is de favoriete bestemming.

Mocht je niet meer zo'n zin hebben om uren in een vliegtuig te zitten, je bent de enige niet: verre reizen zijn niet meer in zwang.

Van de dik 61 miljoen passagiers die vorig jaar via de Nederlandse luchthavens reisden, zat drie kwart op een vlucht binnen Europa. Spanje is de meest aangevlogen bestemming, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk. Die landen waren samen goed voor een kwart, meldt statistiekbureau CBS.

Voor de coronapandemie en Brexit was het VK nog de nummer één. Buiten Europa is de VS de populairste vliegbestemming.

In totaal reisden vorig jaar 61,3 miljoen passagiers van en naar de vijf Nederlandse vliegvelden: Schiphol, Rotterdam The Hague Airport, Eindhoven Airport, Maastricht Aachen Airport en Groningen Airport Eelde. In de loop van vorig jaar moesten luchtvaartmaatschappijen op Schiphol vanwege de drukte en personeelstekorten vluchten verplaatsen én schrappen.

Volgens het CBS was maandag 1 augustus vorig jaar met 221.000 passagiers de allerdrukste dag op de vliegvelden in ons land. In de maand augustus reisden 6,4 miljoen mensen van en naar Nederland. Dat is zo'n 10 procent van het totaal in 2022.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in