Het nieuwe reizen is vooral: beleven

Het nieuwe reizen is vooral: beleven

Reistrends 2020: verantwoord, ongerepte natuur en ánders.

Half januari is traditioneel het moment waarop heel veel mensen een zomervakantie boeken. Uit die boekingen vallen een paar opvallende trends te destilleren: Nederlanders reizen bewuster dan ooit, kiezen vaker voor natuurbestemmingen, stellen de lokale bevolking centraal én trekken er met de hele familie op uit. 

Groen moet je doen

Het nieuwe reizen is vooral: beleven

Verre reizen maken is niet duurzaam, dat mag duidelijk zijn. In ruil voor de mooie ervaring die het brengt, willen steeds meer mensen iets terug doen.Dat kan door rechtstreeks te vliegen, te kiezen voor een grote reis in plaats van meerdere kleine tripjes per jaar en op de plaats van bestemming te reizen met openbaar vervoer. Ook kun je de CO2 uitstoot van een reis compenseren of boeken bij een organisatie die investeert in duurzaamheid. Zo compenseert Riksja Travel al hun reizen voor honderd procent door bijvoorbeeld de bevolking in Kenia en India te voorzien van energiezuinige kookstellen. Je kunt ook zelf makkelijk je CO2-uitstoot compenseren door bomen te planten via bijvoorbeeld Treesforall.nl.

Avontuur en ongerepte natuur

Het nieuwe reizen is vooral: beleven

Toerist zijn is een beetje uit, nieuwsgierige reiziger zijn is in. De vraag naar originele en avontuurlijke bestemmingen (lees: vrij van massatoerisme) groeit, net als ervaringen opdoen in de ongerepte natuur. Denk bijvoorbeeld aan een kamperen onder sterren in Oman, rondrijden op IJsland of beren spotten in Canada.

Contact met de locals

Het nieuwe reizen is vooral: beleven

Naast een reis die van het geijkte pad afwijkt, wordt contact met de plaatselijke bevolking steeds meer op prijs gesteld. Denk bijvoorbeeld aan niet slapen in een hotel, maar bij mensen thuis, een plaatselijke workshop kimono volgen of een feestelijke maaltijd bij locals bijwonen om optimaal het land te ervaren. Belangrijk is dan wel dat de gastheer of -vrouw hier ook iets aan overhoudt: het gaat vooral om het sociale aspect, om het land, de taal, de gewoonten en elkaar op een respectvolle manier beter te leren kennen.

Dág generatiekloof

Het nieuwe reizen is vooral: beleven

Verre reizen maken met het gezin is een sterke trend. Steeds meer mensen nemen ook kleine kinderen mee naar een bijzondere  bestemming. Wie ook vaak (een stukje) meereizen zijn opa's en oma's die tegenwoordig avontuurlijker ingesteld zijn dan tien, twintig jaar terug. De populairste multi-generatie-bestemmingen zijn Amerika (dit is San Francisco), Thailand en Zuid-Afrika. Liefst 51% van de boekingen voor de Verenigde Staten betreft een familiereis. Wat de landen gemeen hebben, is dat ze zowel strand als cultuur en natuur te bieden hebben, een mooi aanbod voor wie rekening moet houden met verschillende leeftijden en voorkeuren.

Niche-bestemmingen

Het nieuwe reizen is vooral: beleven

Erg in trek bij al wat meer ervaren reizigers: bestemmingen die niet bekend staan als vakantiehotspot. Denk dan bijvoorbeeld aan Japan of Suriname, maar ook aan Tanzania, Lapland ↑ en Jordanië (en dan niet per se Petra, maar wel een trektocht door de woestijn, bijvoorbeeld). Zit er iets van je gading bij voor een aanstaand avontuur? 

Foto's (c) iStock en Pixabay, data © Riksja Travel

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in