• Lifestyle

Opening nieuwe balletseizoen met een uniek gala

Opening nieuwe balletseizoen met een uniek gala
balletseizoen

Het Nationale Ballet opent het nieuwe balletseizoen in september spectaculair met een feestelijk Gala. Een unieke avond met nieuwe balletten en hoogtepunten uit het rijke balletrepertoire. De exclusieve galavoorstelling is inmiddels uitgegroeid tot een door balletliefhebbers en prominenten drukbezochte opening van het seizoen.

Speciale aandacht dit jaar gaat uit naar ballerina Igone de Jongh, die in september haar twintigjarig jubileum viert bij Het Nationale Ballet en naar choreograaf, schilder, beeldhouwer, decor- en kostuum ontwerper Toer van Schayk die in september zijn 80ste verjaardag viert. Het programma bevat beroemde pas de deux, nieuwe creaties, optredens van alle stersolisten, gastoptredens, de uitreiking van de Alexandra Radiusprijs en meer dan 200 dansers in het spectaculaire Grand Defilé.

20 jarig jubileum Igone de Jongh

Igone is in ons land verreweg de bekendste balletdanseres van haar generatie. In 1996 begon ze als adspirant bij Het Nationale Ballet. In zeven jaar tijd doorliep ze alle rangen doorlopen om al op 24-jarige leeftijd, in 2003, te promoveren tot eerste soliste. Igone volgde haar dansopleiding aan de Nationale Balletacademie en The Royal Ballet School. Haar toenmalige adjunct-directeur in Londen noemde haar een ‘enigma’. ‘Een danseres met zo’n bijzondere kwaliteit, dat je wel naar haar móét kijken.’ Al tijdens haar opleiding won ze de Arnold Haskell Award. In 2002 ontving ze de Aanmoedigingsprijs van Stichting Dansersfonds ’79 en een jaar later de Alexandra Radius Prijs (2003). Igone heeft vrijwel alle hoofdrollen in het klassieke repertoire op haar naam staan en is ze de muze van choreograaf Hans van Manen. In 2015 was ze jurylid in het populaire televisieprogramma Dance Dance Dance, waarvoor op dit moment het tweede seizoen wordt opgenomen. Tijdschrift Dance Europe vermelde in 2015 Igone in de categorie ‘Dancer of the year’ voor haar rollen in John Neumeier’s La Dame aux Camelias en Hans van Manen’s Fantasia.

‘Nederlands enige echte prima ballerina.’ (Trouw) ‘Prima ballerina Igone de Jongh danst (…) zoals Maria Callas zong.’ (NRC)

Toer van Schayk 80 jaar

De multi-getalenteerde kunstenaar Toer van Schayk (Amsterdam, 1936) choreografeert, schildert, beeldhouwt, ontwerpt decors en kostuums met groot vakmanschap, precisie en oog voor detail. Al ruim vijftig jaar is hij werkzaam voor Het Nationale Ballet. Van Schayk begon zijn danscarrière bij het Nederlands Ballet, verruilde de dans voor een opleiding tot beeldhouwer, maar keerde in 1965 terug op het danspodium. Hij maakte indruk met zijn indringende en expressieve vertolkingen en, vanaf 1971, met zijn balletten. In totaal maakte hij zo’n veertig choreografieën, waaronder Notenkraker en Muizenkoning. Dit ballet is, net als zijn ontwerpen voor onder meer Het Zwanenmeer, Romeo en Julia en Giselle, nog met grote regelmaat bij Het Nationale Ballet te zien.

Alexandra Radius Prijs 2016

Tijdens het gala wordt voor de achtentwintigste maal de Alexandra Radiusprijs uitgereikt. Deze wordt sinds 1989 jaarlijks uitgereikt aan een danser van Het Nationale Ballet die zich in het voorgaande seizoen op bijzondere wijze heeft onderscheiden. De prijs is in het leven geroepen door Alexandra Radius, die samen met haar echtgenoot en danspartner Han Ebbelaar wereldfaam verwierf. Vorig jaar ging de prijs naar Maia Makhateli.

Informatie

* woensdag 7 september: Feestelijke opening van het balletseizoen 2016-2017 * Igone de Jongh – 20 jaar ballerina bij Het Nationale Ballet * Toer van Schayk – 80 jaar * balletgala met wereldpremières, Nederlandse premières en hoogtepunten uit het repertoire * optredens van alle sterren van Het Nationale Ballet * uitreiking Alexandra Radiusprijs 2016 * na afloop is er feest in de foyer, in aanwezigheid van dansers en choreografen * toegangsprijzen Nationale Opera & Ballet: Gala,  van € 60,- tot en met € 125,- (inclusief hapjes, drankjes en feest)

Kaarten zijn verkrijgbaar bij het Kassabespreekbureau van Nationale Opera & Ballet (020) 625 54 55 of via www.operaballet.nl