• Lifestyle

Nouveau reistip: Texas! Weer eens iets anders

Nouveau reistip: Texas! Weer eens iets anders

Oliebaronnen in cowboylaarzen, mannen à la Bobby en J.R. uit Dallas, vind je er nog altijd, maar het nieuwe Texas is vooral een avontuur vol fraaie steden, mooie natuur en fine dining voor fijnproevers. Kim van Dam ging op een road trip. 

Muziekmekka Austin

Austin ademt muziekhistorie. Willie Nelson en Janis Joplin zijn enkele muzieklegendes, ook al woonde laatstgenoemde er slechts een jaar. 

Nouveau reistip: Texas! Weer eens iets anders

Met ongeveer 250 muziekpodia in de stad kun je elke avond kiezen: country, honky-tonk, blues en jazz en alles wat daartussen zit. In grote zalen of juist in een van de vele knusse barretjes. Geen wonder dat Austin de Live Music Capital of the World wordt genoemd.

Stadsgewoel en natuur

Austin was lang een vrij anonieme stad, ook al is het de hoofdstad van Texas. In een aangenaam traag tempo verrezen hier wolkenkrabbers in een decor van oude huizen en imposante gebouwen als de Texas State Capitol. Binnenlopen mag en kost niets. 

Natuur is er ook. Het pad langs het Lady Bird Lake wordt intensief gebruikt door joggers, wandelaars, fietsers en vissers.

Nouveau reistip: Texas! Weer eens iets anders

Tegen zonsondergang bezwijkt de Ann Richard’s Congress Avenue-brug bijna onder de toestroom van toeristen, want dat is het tijdstip waarop de kolonie van anderhalf miljoen vleermuizen die onder de brug leven, uitzwermt. 

Uit eten in Austin

Terwijl hipsters samenscholen op de terrassen van de alternatieve tentjes op Rainey Street, steek ik het meer over, op weg naar de wijk-in-opkomst Soco. Een van de hotspots daar is visrestaurant Perla’s, met een patio onder enkele enorme bomen.

De kaart verleidt met gerechten als ceviche en tonijntartaar of gegrilde St. Jacobsschelpen met salsa verde.

Een perfect adres voor wie de steaks even voor gezien houdt.

Duitse flair in Fredericksburg

Fredericksburg hoorde niet bij het beloofde land, maar het was wel een plek waar veel Duitse emigranten eind 1800 uiteindelijk uitkwamen, zoals je kunt lezen in het Pioneer-museum.

Fredericksburg is een stad vol verborgen pareltjes en fijne oude houten huizen. In de hoofdstraat zijn ketens verboden, dus dat biedt ruimte voor unieke winkels. Volgens local Amanda is de winkel met keukenspullen, gevestigd in het oude ziekenhuis, de beste die ze ooit gezien heeft. 

Een andere aanrader is Vaudeville. Op de begane grond verkopen ze interieuraccessoires, helemaal bovenin zit een galerie en in de kelder huist een brasserie waar ze ‘s zondags chique afternoon tea serveren, compleet met een glas champagne. 

Texas wine

’s Zomers bestellen de dames in Fredericksburg op de terrassen een frosé: een rosé met gestampt ijs. Het is te warm voor iets anders. Ze kiezen wel voor een lokale rosé natuurlijk. Met meer dan vijftig wijnhuizen in de regio is dat geen enkel probleem.

Fredericksburg ligt namelijk middenin het wijngebied van Texas. Een deel ervan is te bezoeken als je de wijnroute Wine Road 290 volgt. Pedernales is een van de grotere wijnhuizen van Texas en net als de Wedding Oak Winery een bezoek waard.

Nouveau reistip: Texas! Weer eens iets anders

Als afsluiter is er Luckenbach, geen wijnhuis maar een plek waar everybody is somebody, zoals de Amerikanen dat zo treffend verwoorden. Er is een bar, er staan picknicktafels onder vijfhonderd jaar oude eiken en er is een klein podium waar iedereen die dat wil, kan optreden.

Spaans decor in San Antonio

San Antonio is jaloersmakend. Je zou zomaar vergeten dat je in de Verenigde Staten bent. De stad is knus, een beetje Spaanse en Mexicaans, een beetje Duits en vooruit, een beetje Amerikaans.

De ongeveer 24 kilometer lange River Walk verbindt alle hoogtepunten. Van de Spaanse missieposten in het zuiden tot het moderne museum en de nieuwe trendy wijk Pearl District ten noorden van het centrum. Ook fietsers zijn welkom op deze autovrije promenade langs de rivier. 

Nouveau reistip: Texas! Weer eens iets anders

Industriële chic in Pearl District

Een aangenaam tochtje per watertaxi, vanuit het centrum over de San Antonio-rivier, voert naar de Pearl-brouwerij uit 1881. Een statig pand van gele bakstenen in een groene omgeving. Dit was ooit een bruisende brouwerij en de enige van de stad die de drooglegging overleefde.

Daarna werd het een soort spookstad, nu is het de wijk waar iedereen wil wonen, winkelen, werken, eten en overnachten. Kortom, Pearl District is de nieuwste hotspot van de stad.

Nouveau reistip: Texas! Weer eens iets anders

Brouwerij-wordt-boetiekhotel Emma is industrieel én chic. Wie zou er niet onder de indruk zijn van de enorme entree, het zwembad op het dak of de ruim opgezette bibliotheek? De 3700 boeken die er staan, zijn een gift van een van de inwoners van de stad.

Binnendoor loop je naar de buren: restaurant Southerleigh Fine Food & Brewery focust op vis en schelpdieren en brouwt het eigen bier. Ik kan me nauwelijks een betere locatie voorstellen om mijn road trip door Texas te beëindigen. 

3x doen in Houston

1. Rodeo

Spring in het diepe en maak kennis met de onvervalste Texaanse cultuur tijdens de jaarlijkse rodeo. In de arena trachten stoere cowboys op bokkige paarden kalfjes te vangen. Volgens de organisatie is er geen sprake van dierenleed, zoals enkele demonstranten buiten de hekken suggereren.

Je hoeft overigens niet naar binnen, ik keek vooral buiten mijn ogen uit. Er is een kermis plus een overdaad aan eettentjes, waar hoofdzakelijk burgers en hotdogs worden verkocht. Zelfs zonder iets te eten, snuif je een overdaad aan calorieën op. www.rodeohouston.com

Nouveau reistip: Texas! Weer eens iets anders

2. Ground control

‘Houston, we have a problem’: een uitspraak die onmiddellijk in je opkomt, zodra je aan Houston denkt. Het Space Center Houston is een van de belangrijkste attracties van de stad. Stap binnen in een van de replica’s en ervaar hoe astronauten soms maandenlang in de ruimte leven.

Tijdens een rondleiding geeft Neil (nee, geen Armstrong helaas) uitleg over het mission control center, waar sinds 1975 contact met astronauten gehouden wordt. spacecenter.org.

3. Derek

Boek een kamer in het prettige hotel Derek. Op enkele minuten lopen ligt een van de luxe shopping malls van uptown Houston: Galleria. Die winkelcentra zijn ook de plek waar vele Amerikanen ‘s avonds gaan eten.

Het is dan ook druk bij Peli Peli, een restaurant met Zuid-Afrikaanse en Portugese invloeden. De porties hebben het gebruikelijke Amerikaanse formaat. Delen is dus handig en bestel van de salade gerust de kleinste als hoofdgerecht. De boerenkoolsalade is een aanrader. 

Meer weten over reizen in Texas? Kijk op www.traveltexas.com