Nederlandse stranden zijn schoon en veilig, krijgen 61 blauwe vlaggen

strand vrouwen blij happy
© Getty Images

Hoewel er altijd ruimte is voor verbetering heeft Nederland 195 Blauwe Vlaggen toegekend gekregen van de Foundation for Environmental Education (FEE).

De Blauwe Vlag is een internationaal kwaliteitskeurmerk voor schone stranden en veilige jachthavens. Dit jaar kregen 134 havens en 61 Nederlandse stranden dit jaar de onderscheiding, 6 meer dan vorig jaar.

Uitzonderingen

Er zijn twee hardnekkige uitzonderingen: Den Haag en Katwijk. Dat heeft te maken met hun ligging vlak bij de monding van de Oude Rijn. Daar komt soms viezigheid van mee, daar is lastig wat aan te doen.

Peuken

Rokers dragen behoorlijk bij aan de zooi op stranden. Vrijwilligers hebben vorig jaar in augustus in iets meer dan twee weken 86.954 sigarettenpeuken van de Nederlandse stranden gehaald. "Dat zijn er bijna 30.000 meer dan in 2021," zegt strandafvalexpert Marijke Boonstra. De grootste hoeveelheid peuken is gevonden op het strand van Zandvoort. 

Eén peuk kan wel duizend liter water vervuilen, bestaat voor 95 procent uit plastic en zit vol giftige stoffen. Enorm schadelijk voor het milieu en gevaarlijk voor dieren. Ze in een vuilnisbak gooien scheelt dus echt qua vervuiling.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in