Superdeluxe en duurzaam: hoe werkt Vestiaire Collective?

Door Ella Vermeulen
Mode
© Nouveau

Een meisje mag dromen. Van een echt Chaneljasje, een Bottega-croissant of een Saint Laurent uit de tijd dat Yves nog voor de naam stond en de kleding beeldig was. Enter Vestiaire Collective, het Franse doorverkoopplatform voor luxe kleding en accessoires.

Luxe walhalla

Het aanbod is duizelingwekkend, per dag komen er 25.000 items van meer dan 12.000 luxe labels bij, die met kortingen tot het 70% van de originele prijs worden aangeboden. Fel begeerde spullen zijn overigens altijd in een mum van tijd verkocht aan een van de 15 miljoen klanten, dus de doorloop is fors.

Alles onder controle

Een van de fijnste kanten van het platform is dat er geen troep op staat: elke advertentie moet eerst worden goedgekeurd en wordt gecontroleerd op echtheid. Beginnende verkopers moeten elk item eerst naar het hoofdkantoor sturen voor een keuring voor het online mag.

Verkoop op commissie

Die keuring is superstreng, om de kwaliteit van het aanbod te kunnen garanderen. Heb je een aantal succesvolle verkopen achter de rug, dan krijg je een upgrade naar 'trusted seller' en mag je rechtstreeks verkopen. Als verkoper sta je 14 procent commissie aan de site af, maar je krijgt er wel enthousiaste en gemotiveerde kopers voor terug.

Tips voor verkopers

De meeste aankopen worden in de eerste helft van de maand gedaan, dat is dus de beste periode om iets aan te bieden.

Iedereen maakt altijd gebruik van de afdingoptie, gooi dus iets op je vraagprijs. Er kan nooit meer dan 30 procent worden afgedongen, dit voorkomt dat je wordt lastig gevallen door mensen die bijvoorbeeld maar 1 euro bieden.

Tips voor kopers

Heb je iets specifieks op het oog, bijvoorbeeld een baguette van Fendi, dan kun je een alert instellen en krijg je een seintje (per mail of pushbericht) wanneer het live staat.

Veel aanbod komt van zeer welgestelde mensen in het Midden en Verre Oosten, hou er rekening mee dat je dan ook nog invoerrechten moet betalen.

Retourneren kan alleen bij professionele handelaars (die zitten ook op het platform), maar als een aankoop toch niet zo in je smaak is, kun je het wel zelf opnieuw aanbieden en dan hoef je er geen commissie over te betalen.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in