Het trouwseizoen barst los. Natuurlijk allemaal prachtig, dat liefdesgeluk, maar qua cadeaus is het soms echt een kriem. Toch maar gaan voor dat envelopje dan? En hoeveel mag (moet?) een cadeau kosten? Wanneer geef je het? En hoe fout is het om geld te geven aan het bruidspaar?
Gelukkig zijn er verschillende experts die van de hoed en de rand weten, zodat elk cadeaudilemma vanaf nu soepeltjes wordt opgelost.
1. Hoe lang heb ik om het cadeau te geven?
Wel eens gehoord dat je "tot een jaar hebt" om het cadeau te overhandigen? Helaas, dat klopt niet. De meeste experts raden aan om niet langer dan twee maanden tot na de bruiloft - uiterlijk drie - te wachten met het geven van het cadeau.
Als je het nog langer uitstelt, mogen de newly weds ervan uitgaan dat je helemaal niets meer stuurt.
2. Kan ik het cadeau meenemen naar de trouwerij of zal ik het vooraf sturen?
"Cadeaus ontvangen terwijl het huwelijk nog wordt voorbereid, kan erg chaotisch worden - spullen kunnen zoekraken, omdat het koppel al allerlei andere zaken aan het organiseren is", aldus feestorganisator en trouwprof Jung Lee.
“Ik raad mensen altijd aan om iets te kopen dat op de cadeaulijst staat en vervolgens het stel zelf laten bepalen wanneer ze het 't liefst ontvangen."
3. Wat te doen met een cadeau als degenen die trouwen in het buitenland wonen?
Tenzij je geld geeft, is het raadzaam om het cadeau niet mee te brengen. Het past misschien maar met moeite in je koffer, het kan ook zijn dat je problemen krijgt bij de douane. Beter kun je het van tevoren naar hun thuisadres sturen.
4. Moet ik me echt aan de cadeaulijst houden?
Daar is geen 'harde regel' voor, maar houd wel in gedachten dat degenen die gaan trouwen speciale spullen op de cadeaulijst hebben gezet die ze echt graag willen hebben of nodig hebben.
"Maar als er een cadeau is waarvan je weet dat ze het heel erg zullen waarderen terwijl ze er niet om hebben gevraagd, geef het hen dan zeker. Maar ik raad wel aan ook het bonnetje erbij te doen voor het geval dat", adviseert Myka Meier, oprichtster van de Beaumont Etiquette School in New York.
Lees ook: 10 x sociale etiquette regels die iedereen zou moeten kennen (en volgen)
5. Wat mag/moet een cadeau kosten?
“De waarheid is dat de financiële waarde niet hetgeen is wat een cadeau speciaal maakt op de grote dag. Het gaat meer om de sentimentele waarde, de gedachte erachter", tipt Lee.
“Hebben ze een cadeaulijst? Kies daar dan een presentje uit dat binnen jouw budget past - dan weet je zeker dat je hen een persoonlijk geschenk geeft dat ook helemaal naar hun smaak is.”
6. Is het beter om een tastbaar geschenk te geven in plaats van geld?
Dat mag de gast in kwestie zelf weten, maar experts zeggen wel dat cash "een stuk minder persoonlijk en veelzeggend" is. Bovendien vinden veel genodigden het prettiger om een echt cadeau te geven dan een geldbedrag.
Mocht je van plan zijn om klinkende euro's te doneren, zorg er dan voor dat je het discreet doet; geef het in een mooie envelop of overhandig het geld subtiel."
7. Hoeveel cadeaulijsten mag het bruidspaar hebben?
Myka Meier: "Maximaal drie, anders kom je te verwachtingsvol over."
8. Zijn 'huwelijksreis-registers' taboe?
Het wordt steeds populairder om geld in te zamelen voor 'ervaringen', in plaats van te vragen naar traditionele geschenken.
Maar Meier raadt aan om ook ten minste één traditionele cadeaulijst te hanteren, zodat je gasten zelf een keuze kunnen maken.
9. Mag zo'n cadeaulijst op de uitnodigingen worden vermeld?
Voor Meier is dat een absolute 'nee'. "Dat moet je echt nooit doen. De enige juiste plek waar je die lijst vindt, is op de website van degenen die gaan trouwen.
Je kunt ook je ouders, grootouders en ceremoniemeester laten weten waar gasten het cadeauregister kunnen inzien, zodat zij iedereen desgewenst kunnen informeren."
10. Wanneer stuur je de bedank-kaartjes?
Binnen drie maanden na ontvangst van een cadeau. Maar dat is een gemiddelde. Hoe eerder, hoe beter.