LEESCLUB: MATTHIJS EIJGELSHOVEN - RETOUR CALYPSO

LEESCLUB: MATTHIJS EIJGELSHOVEN - RETOUR CALYPSO

In Nouveau’s Leesclub lezen we elke maand spannende thrillers, meeslepende romans en andere aanraders. En vragen we vervolgens de schrijvers naar hun motieven.

Eijgelshoven

Matthijs EijgelshovenMatthijs Eijgelshoven (1975) heeft geschiedenis gestudeerd en is, behalve schrijver, docent Taalbeheersing in Amsterdam. Schrijven doet hij sinds hij een pen kan vasthouden, lezen zolang als hij zich kan herinneren. “Tijdens alle lessen zat ik met een boek onder tafel op de basisschool. Het gevaar is dat je dan sterk wordt beïnvloed door je favoriete schrijvers. Maar met Retour Calypso heb ik, denk ik, mijn eigen stem gevonden.”

RETOUR CALYPSO - Suzy keert na tien jaar terug naar het eiland Gozo waar ze opgroeide, om haar ernstig zieke vader te helpen. Al snel komen de herinneringen aan haar jeugd bovendrijven, vooral die aan haar moeder. Maar is alles werkelijk zo gebeurd als Suzy denkt of zijn wij buitengewoon selectief in wat we ons herinneren en welke rol we zelf speelden…?

Een schrijver schrijft doorgaans omdat hij iets móet zeggen. Wat was dat voor jou met Retour Calypso?“Specifiek voor dit boek interesseerde mij vooral het verhaal achter Suzy, de hoofdpersoon. Waarom is zij zo op zichzelf? Suzy is een vrouw die beschadigd is door het bestaan, maar ze doet er weinig aan. Ze steekt haar kop in het zand.”

Hoe kwam je aan het idee voor dit verhaal?“In 2008 ging ik op huwelijksreis naar het eiland Gozo. We kwamen daar terecht in een restaurantje dat werd gerund door een oude Belgische hippie en zijn dochter. Dat is in mijn hoofd blijven hangen. Want wat is dat voor een relatie? Waarom blijft die dochter daar na 27 jaar terwijl ze het daar zo vervelend vindt?”

Waar gaat het boek voor jou over, in termen van thematiek?“Hoe onbetrouwbaar het beeld van jezelf is. Hoezeer mensen hun herinneringen inkleuren en dingen zodanig onthouden dat ze er goed vanaf komen. Aan de ene kant is dat gezonde zelfbescherming, maar het kan ook doorslaan: dat je wellicht ongestraft weg kunt komen met wat je in het verleden hebt gedaan.”

De titel, Retour Calypso. Waar verwijst die naar?“Naar de Griekse mythe waarin de nimf Calypso Odysseus in een grot gevangen hield. Er is ook een grot op het eiland Gozo waarvan men zegt dat Odysseus er heeft gezeten.”

Waarom koos je voor een vrouwelijk perspectief?“Op de eerste plaats koos ik voor het individu, Suzy. Dat is voor mij geen stereotiepe vrouw, maar een mens. Wat ik wel denk, is dat haar leven en dat van haar moeder sterk gevormd zijn door dat vrouw-zijn.”

Suzy komt nogal gelaten over. Ze onderneemt weinig om haar wensen na te jagen, zoals kinderen krijgen.“Ja, geen baby hebben is een reëel gemis voor haar. Ze heeft dan wel een partner, maar die wil geen vader worden. Misschien heeft ze hem zelfs juist daarom gekozen. Bovendien heeft ze al een tragedie met een kind achter de rug.”

Is het ook een boek over verlies?“Iemand zei laatst tegen me: ‘Er wordt wel veel afscheid genomen, hè?’ En ja, in zekere zin gaat het daar ook over. Afscheid nemen van een plek, maar ook van een oud leven.”

Je doceert Taalbeheersing. Heeft dat je schrijfstijl beïnvloed?“Wat ik beoogd heb met mijn taalgebruik is het boek een zekere sensibiliteit te geven, zonder nou al te gestileerd te schrijven. Dat zit hem in de woordkeuze en de zinsbouw. De verteller is een vrij afstandelijk personage; dat wil je ook in de taal tot uitdrukking laten komen.”

Ik kan het zand op Gozo bijna proeven. Vertel eens over je band met het eiland.“Ik heb na mijn bezoek in mijn hoofd nog zo’n jaar of zeven verkeerd op Gozo. Of die beelden nog corresponderen met het echte Gozo, vraag ik me af. Maar ik heb besloten het bij die herinnering te houden en niet terug te gaan.”

Lezersvraag van Ilse Waanders uit Geleen.Ben je al aan een volgend boek bezig?“Jazeker, over een schilder die naar Engeland gaat voor een expositie en daar een oude vriend wil opzoeken. Die vriend verdwijnt echter plotseling. Eigenlijk is het het verhaal van hun vriendschap, maar ook van de ‘politiek’ van vriendschappen in het algemeen.”

Retour Calypso is een uitgave van AMBO|ANTHOS, www.amboanthos.nl

Volgende maand de roman De Slembroucks van Peter Theunynck.

Nouveau stelt 10 digitale versies van het boek beschikbaar. Wilt u kans maken op een exemplaar stuur een mail met uw NAW-gegevens naar redactie@nouveau.nl.

Hebt u na het lezen een vraag voor de auteur? Stuur die dan naar redactie@nouveau.nl Wellicht staat die dan volgende maand in het interview.