Nederland telt massaal af naar iets comfortabeler weer.
Het wordt even doorbijten de komende dagen, in de zin van heet-heter-heetst. De adviezen vliegen je om de oren, maar wat werkt nu wel en waar krijg je het alleen maar warmer van? Nouveau dook erin, met een onflatteuze zweetsnor.
Wel koud water, geen ijs
Het is een klassieker, maar hij werkt nog altijd: koude natte handdoek in je nek en polsen en handen onder de koude kraan houden. De huid is op deze plekken vrij dun en de bloedvaten liggen meer aan het oppervlak.
Bij warm weer verwijden die zich om via de huid overtollige hitte af te voeren. Koelen helpt om daadwerkelijk koeler te worden. Gebruik geen ijs, dat kan de huid beschadigen en bovendien is het te koud, dan gaat je lijf juist weer bij-warmen, het láátste wat je nu wilt.
Die dut heeft nut
Het lichaam is geprogrammeerd om een vrij constante temperatuur te hebben. Is het erg warm, dan gaat het harder werken om af te koelen. Dat kost veel energie, vandaar dat je bij tropische temperaturen je snel sloom en moe voelt. Plaknachten en slecht slapen helpen niet. Een siësta is dan een prima manier om jezelf te verkwikken.
Puristen vinden dat een dutje niet langer dan twintig minuten zou mogen duren. Heb je de tijd, geef je dan gewoon over aan de loomheid. De een staat na een half uur kwiek weer op, de ander pakt een veel groter deel van de slaapcyclus en kan daarna weer uren door. Wat voor jou werkt, is heel persoonlijk.
LBD of LWD?
Wijde kleren van natuurlijke materialen dragen is een inkoppertje, over wit als koele kleur en zwart als hitte aantrekkende kleur wordt al jaren gekibbeld.
Uit onderzoek blijkt dat woestijnbewoners in witte gewaden net zo warm worden als in zwarte gewaden. Dus of je nu een Little White Dress of een Little Black Dress draagt, voor het warmtegevoel maakt het niets uit.
Thee koelt niet altijd…
Voldoende hydrateren is het belangrijkste om overeind te blijven de komende dagen, waarbij water de beste keuze is: je bestaat er zelf grotendeels uit, het komt gewoon uit de kraan en het is niet duur.
Van een heel koud drankje koel je niet af (tenzij je het flesje of blikje in je nek legt) en of je van warme dranken als thee afkoelt, ligt aan je omgeving. Van warme thee ga je extra transpireren en dat laagje zweet koelt het lichaam. Maar als het vochtig is (en dat is op warme dagen in Nederland meestal het geval), kan het zweet niet verdampen en krijg je het dus extra warm van thee.
Ice, ice baby
Van een ijsje krijg je het niet koeler, maar het is wel een prima manier om jezelf even af te leiden van de algehele plakkerigheid.
Kies waterijs met zo min mogelijk suiker of maak zelf ijs van gepureerd fruit en kruiden als munt of basilicum.
Kleine porties
Voor eten in het algemeen geldt: hoe groter en machtiger de maaltijd, hoe harder je lijf moet werken om die te verwerken, hoe warmer en vermoeider je je voelt.
Dit zijn dagen voor kleine porties soep, salades, bescheiden pokebowls en bruine broodjes.
Plaknachten
Hoe beter warmte kan worden afgevoerd, hoe koeler je je voelt. Naakt onder een dun laken slapen helpt je lichaam hierbij het meest.
Wil je toch íets aan, kies dan een heel dun T-shirt of een sportshirt dat amper vocht vasthoudt.
Opvliegers
Wie in de hel van de overgang zit: slaap op een zacht badlaken dat je bij hevige transpiratie 's nachts makkelijk kan vervangen door een schoon.
Kussens idem: leg gewoon een ander kussen met een schoon sloop klaar, zodat je zonder veel gedoe kunt wisselen.
Ventilator
Zet een ventilator in de slaapkamer op de zwenkstand (op je hoofd voelt lekker, maar levert geheid een stijve nek op). Heb je airco, dan is het niet nodig die de hele nacht te laten draaien. Het droogt de slijmvliezen uit zodat je rasperig aan de nieuwe dag begint.
Koel de slaapkamer met de gordijnen / rolluiken en deur dicht voor het slapen gaan een half uurtje, hou de koelte zoveel mogelijk in de kamer. Wordt het in de loop van de nacht toch weer te warm, zet hem dan weer 10-15 minuten aan. Omdat je kerntemperatuur intussen is gedaald, is dat voldoende om te slapen tot de ochtend. Je bespaart zo ook meteen energie. Dit geldt ook voor een plafondventilator.
Huisdieren
Honden, poezen, knaagdieren en ander liefs met een vachtje zweten niet als mensen en kunnen warmte slecht kwijtraken. Zet hokken in de schaduw op een zo koel mogelijk plek en zorg voor voldoende vers drinkwater.
Katten redden zichzelf wel, die trekken zich op het heetst van de dag terug op de koelste plek die ze kunnen vinden en komen pas 's avonds weer aangekuierd.
Honden daarentegen, moet je zien als onverantwoordelijke peuters die je tegen zichzelf moet beschermen. Niet eindeloos laten rennen, zwemmen of spelen ook al heeft de hond er lol in (ze hebben geen grenzen). Niet mee gaan hardlopen of fietsen, onder geen beding in de auto laten, ook niet voor een paar minuten.
Regel een rustige koele plek voor ze om te rusten, met voldoende vers drinkwater. En de straat (met name asfalt) kan erg heet worden. Kun je er zelf je hand niet ophouden, til of rij je hond dan naar gras dat iets minder heet zal zijn. Je hond kan best een paar dagen toe met korte uitlaatrondjes. Heb je een energiek geval, dan zit er niets anders op dan heel vroeg de wekker te zetten en rond zonsopkomst (dat is momenteel zo rond half zes) te gaan lopen, wat op zich een fantastische manier kan zijn om aan je dag te beginnen.
Nog even dit
En verder: hou moed, we gaan van bloedheet via benauwd naar normale zomertemperaturen. De pluimverwachting van het KNMI staat op krap 25 graden tot het einde van de maand. In het licht van de komende dagen is dat iets om naar uit te kijken.
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in