Hier heb je de meeste kans op een witte kerst

Hier heb je de meeste kans op een witte kerst

Zo'n witte kerst als in George Michael's Last Christmas willen we allemaal wel! Krijgen we 'm dit jaar? En zo niet, waar moeten we dan heen voor een sfeervolle witte wereld?

Minder dan 10 procent

Een beetje een no-brainer, maar in steden als Dubai, Honolulu en Los Angeles is de kans op sneeuw nihil.

10 tot 50 procent

In Centraal Europa, het midden van de VS en Centraal Azië kan het vriezen en dooien. Steden als Stockholm en Innsbruck hebben echter wel vier keer zo veel kans dan andere steden in deze regio zoals bijvoorbeeld New York en Vancouver.

Tussen de 50 en 90 procent

In het noorden van de VS en Europa (zelfs in het noorden van Schotland) heb je meer kans op een witte dan een groene kerst. Montreal, Boekarest en het Schotse Aberdeen zijn steden met een redelijk hoge kans op een sneeuwwitte kerst. 

Boven de 90 procent

Bijna vanzelfsprekend heb je boven de poolcirkel het meeste kans op sneeuw. Maar of het daar nu zo gezellig is? In de woonplaats van de kerstman, het Finse Rovaniemi is de sneeuwzekerheid 100 procent. In veel wintersportgebieden, Lapland, Canada en Alaska is de kans op een witte kerst hoger dan 90 procent. Voor een witte kerst, zal je dit jaar dus naar het buitenland moeten.

En in Nederland?

Verrassend genoeg vallen Maastricht en Amsterdam met respectievelijk 6 en 7 besneeuwde kerstdagen per 100 kerstavonden in dezelfde kansarme categorie als Dubai en Honolulu. Dan zaten we toch liever daar!

Ook dit jaar is de kans op een witte kerst klein. Dat heeft wel weer voordelen, want met zoveel families en geliefden op de weg, is het stiekem ook wel fijn dat de wegen sneeuwvrij zijn.

Beeld: Les Fermes de Marie. Tix.nl deed het onderzoek naar de sneeuwzekerheid in meer dan 60 steden.