Het gaat heel even koud worden.
Zul je net zien: je hebt al in het zonnetje gezeten en op je balkon of in je tuin schemert het al met groen, trakteert de lente van zaterdag- op zondag- en van zondag- op maandagnacht opeens nog even op een koufront.
Gelukkig kun je ervoor zorgen dat wat al is uitgelopen deze vries-blitz overleeft.
- Om te beginnen: kalm blijven. Het laagste wat het KNMI meldt is -4, daarvoor komen de rayonhoofden echt niet bij elkaar. Het grootste deel van de planten kan dit hebben.
- Violen, narcissen, siermadeliefjes, vergeet-me-nietjes en wat je misschien nog meer in bakken hebt staan overleeft een beetje kou wel. Ze kunnen zielig slap gaan hangen, maar als het warm wordt, veren ze meestal vanzelf weer op.
- Heb je wat grotere mooie planten in potten, zet die dan weer even in de schuur of gezellig binnen. Maandag blijft het alweer boven het vriespunt en kunnen ze weer naar buiten.
- Kruidentuin, border met eerste sprietjes, ingezaaide plantenbak? De kans is groot dat de plantjes er in dit stadium weinig onder zullen lijden. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, leg er dan voor de komende dagen een dekbedhoes overheen. Die biedt een beetje bescherming en was je makkelijk uit.
- Planten die al een beetje zijn uitgelopen (zoals bijvoorbeeld mini-fruitboompjes, hortensia, Japanse esdoorn) zijn wel kwetsbaar en zou je voorzichtig even kunnen inpakken. Daar zijn speciale hoezen voor te koop bij tuincentra, maar met bubbeltjesplastic of een paar vuilniszakken en wat wasknijpers kom je ook een heel eind.
- Na de nachtvorst wordt het eerst koel en wisselvallig en later zachter en wisselvallig, maar wordt er geen vorst meer verwacht. Dus dan kun je alle bescherming weer weghalen – planten kunnen prima tegen een paar weken kwakkellente.
Foto (c) Getty Images
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in