Trijntje Oosterhuis speelt Maria in The Passion

Trijntje Oosterhuis speelt Maria in The Passion

'Aan elk personage kan iemand zich spiegelen.'

Morgen speelt Trijntje Oosterhuis Maria in The Passion. Het grootste paasevent wordt live uitgezonden vanuit Roermond. Dit jaar worde voor het eerst een aantal Engelstalige hits in het Nederlands gezongen. Trijntje zingt in de rol van Maria de Nederlandse vertaling van het nummer ‘Tears in Heaven’ van Eric Clapton.

Eerst twijfel

Ze werd al veel vaker gevraagd voor het spektakelstuk, maar aarzelde eerst: geen tijd 'en ik wist ook niet helemaal wat ik ervan vond," zegt ze in Veronica Magazine. "Ik wilde eerst zien hoe het zich door de jaren heen zou ontwikkelen. Of ik er iets mee kon. Ik heb het zien uitgroeien tot een breed omarmde productie."

Kracht vinden

Trijntje ziet overeenkomsten tussen rol en de tijd waarin we leven.

"De situatie waarin we nu met z’n allen zitten vergt veel incasseringsvermogen. We moeten nogal wat verdragen. Dat geldt ook voor Maria. Het verdragen van leed en verdriet, maar daarnaast ook de verdraagzaamheíd hoog in het vaandel houden. Er zijn voor een ander, de ander blijven zien. We moeten allemaal die kracht zien te vinden in onszelf."

Over de rol van Maria

"Ik vind het bijzonder om de rol van Maria te vervullen en wil de kijker vanuit deze rol hoop geven, want dat heeft de wereld op dit moment wel nodig," zegt Oosterhuis: "Het voelt als een grote taak. Wat mij betreft is de kracht van The Passion: aan elk personage kan iemand zich spiegelen. Zelf herken ik als moeder van vier kinderen veel in Maria. Ook ik zal ze ooit moeten loslaten in liefde. Het paasverhaal is een verhaal voor de wereld: het heeft ons allemaal iets te zeggen. We kunnen die warmte en liefde uit het verhaal wel gebruiken."

The Passion is te zien op donderdag 1 april om 20:35 uur op NPO 1.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in