Dirty God wint Gouden Kalf voor Beste Film

Dirty God wint Gouden Kalf voor Beste Film

De meeste prijzen gingen naar moderne films over jonge mensen.

Dirty God van regisseur Sacha Polak is de grote winnaar geworden bij de uitreiking van de Gouden Kalveren. Van de vier nominaties wist het Engelstalige drama er drie te verzilveren. Naast het Gouden Kalf voor de beste Nederlandse speelfilm van het afgelopen jaar, won Polak ook de prijs voor de beste regie en muziek.

Producent Marleen Slot nam het Gouden Kalf voor beste film namens het team van Dirty God in ontvangst. "Ik ben heel blij en heel trots dat wij hier staan. De competitie was dit jaar heel groot. Er zijn in 2019 steengoede films gemaakt in Nederland. Ik heb dan ook diep respect voor mijn collega's", zegt ze tijdens haar dankwoord. "Er is niets mooiers dan met je beste vriendin de beste film maken."

Dirty God wint Gouden Kalf voor Beste Film

Dirty God gaat over het jonge meisje Jade dat door haar ex-vriend met zoutzuur wordt aangevallen en als verminkte adolescent en jonge moeder de weg naar volwassenheid moet vinden. De hoofdrol wordt gespeeld door actrice Vicky Knight, die zelf op achtjarige leeftijd slachtoffer werd van een brand in een pub.

Dirty God wint Gouden Kalf voor Beste Film

Ook televisiedrama Judas wist twee Gouden Kalveren in de wacht te slepen. Zowel mannelijke hoofdrolspeler Gijs Naber, die Willem Holleeder vertolkt, als Rifka ↑ Lodeizen, die de rol van zus Astrid Holleeder speelt, vielen in de prijzen voor hun acteerprestaties. Film De Libi van regisseur Shady El-Hamus won de prijs voor beste scenario, geschreven door El-Hamus en Jeroen Scholten van Aschat. Acteur Thomas Höppener won de prijs voor beste mannelijke bijrol in dezelfde film.

Dirty God wint Gouden Kalf voor Beste Film

De prijzen voor hoofdrollen in films gingen naar Marcel Musters voor zijn werk in God only knows en Melody Klaver (links) in Rafaël. "Zonder mijn tegenspeler Nabil Mallat was dit onmogelijk geweest. Ik wil iedereen bedanken die mee heeft gespeeld en de vluchtelingen een gezicht hebben gegeven", aldus Klaver in haar dankwoord.

Foto's © ANP, A Private View

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in