CODA Museum

CODA Museum

Na een succesvolle editie in 2015 presenteert CODA Museum Apeldoorn CODA Paper Art 2017, een tentoonstelling waarin papier en karton de hoofdrol spelen en ruim dertig Nederlandse en buitenlandse kunstenaars zijn vertegenwoordigd.

Alma Haser, Cosmic Surgery, 2016, origami, fotografie
Een van de deelnemende kunstenaars is Alma Haser (1989, Duitsland). Voor haar serie Cosmic Surgery combineert zij fotografie met de Japanse vouwtechniek Kusudama. Ze fotografeert zowel wildvreemde als beroemde personen. Nadat ze haar subject heeft gefotografeerd vouwt Haser tientallen exemplaren van het ontstane beeld. De vorm die haar het meest bevalt, plaatst ze vervolgens op de foto. Het resultaat is vervreemdend en intrigerend tegelijk.

Papierpulp

Miriam Londoño. detail uit Refugees, 2015, tekening met papierpulp
Met draden van papierpulp maakt Miriam Londoño (1955, Colombia) afbeeldingen van vluchtelingenstromen en de routes die zij volgen. Deze thematiek ligt Londoño na aan het hart omdat zij zelf lange tijd immigrant is geweest. Londoño: ‘Met mijn werk onderzoek ik thema’s als immigratie, communicatie en sociale uitsluiting, waarbij de gesprekken met immigranten maar ook met gevangenen of slachtoffers van ontvoering de basis vormen. Papier is de “verf” waarmee ik de verhalen vertel.’
Ted Noten, Superbitch Bag, 2015, 3D geprint papier

Ted Noten (1956, Nederland) experi­menteerde voor zijn collectie Paper Replicas met 3D-printen in papier. Ongeveer honderd stukken uit zijn oeuvre werden op die manier gereproduceerd, waarmee Noten vragen opwerpt over waarde en originaliteit. Want wat is (een) origineel? Wat is het verschil tussen een origineel en een reproductie?

Is kunst niet altijd een reproductie van een idee? En vormen deze replica’s een archief van Notens oeuvre of zijn ze juist een toevoeging?

CODA MuseumVosselmanstraat 299Apeldoorn