Angela Merkel stopt ermee: 6x opmerkelijk Merkel

Angela Merkel stopt ermee: 6x opmerkelijk Merkel

Angela Merkel (64), de bondskanselier van Duitsland sinds 13 jaar, heeft haar vertrek uit de politiek bekend gemaakt. Ze stelt zich niet meer verkiesbaar als partijvoorzitter van het CDU en als haar termijn als kanselier afloopt in 2021, draagt ze het stokje over. Dit waren 6 opmerkelijke momenten van de ongelooflijk intelligente politieke powervrouw die we kunnen uittekenen in haar broekpak.

1: Merkel leest Trump de les (althans, dat hopen we dan maar)

Angela Merkel stopt ermee: 6x opmerkelijk Merkel

Tijdens de G-7 top in Canada in juni 2018 werd dit treffende plaatje geschoten tussen de vergaderingen door.

Trump heeft net die week daarvoor besloten de importheffingen te verhogen voor staal- en aluminiumproducten uit Canada, Mexico en de Europese Unie. En dat maakte woedende reacties los bij de getroffen landen. Een groot deel van hun bewindvoerders waren aanwezig tijdens de Top.

Wat er precies gezegd wordt, zullen we nooit weten, maar het lijkt er in ieder geval wel op dat Merkel het niet zomaar over haar kant laat gaan. Overigens is zij hier niet aan het woord, maar President Macron van Frankrijk, maar haar lichaamstaal spreekt boekdelen.

2. Merkel krijgt Medal of Freedom van Obama

Angela Merkel stopt ermee: 6x opmerkelijk Merkel

Dat is wel even wat anders dan de band die Merkel met Trump’s voorganger Barack Obama had. De twee werkten nauw samen. Obama eerde Merkel in 2011 met de ‘US medal of freedom’ en noemde haar “een goede vriend en een van mijn nauwste partners wereldwijd.”

3. Merkel irriteert zich aan Berlusconi

De blik die ze toenmalig premier van Italië Berlusconi gunde toen hij, in opwachting van zijn ontvangst nog even stond te bellen, is treffend. Ze blijft beleefd, maar je ziet het stoom bijna uit haar oren komen.

4. Exit mentor Kohl

Angela Merkel stopt ermee: 6x opmerkelijk Merkel

Haar mentor, Kohl, zette ze rücksichtsloos aan de kant. Hun partij, de Christ­lich Demokratische Union (CDU), was in een financieringsschandaal verwikkeld, maar Kohl dacht te kunnen aanblijven. ‘De partij moet op eigen benen staan’, schreef ze. ‘Zonder zijn oude oorlogspaard.’ Exit Kohl dus.

5. De Merkel-ruit

Vroeger stond ze bij publieke gelegenheden en fotoshoots krampachtig met de handen langs haar lichaam, tegenwoordig gebruikt ze de Merkel-ruit: de vingertoppen tegen elkaar gevouwen met de duimen naar boven.

Angela Merkel stopt ermee: 6x opmerkelijk Merkel

We kunnen haar bijkans zo uittekenen.

6. Person of the Year

In 2015 werd ze door TIME Magazine uitgeroepen tot ‘Person of the Year’, maar haar populariteit binnen de Duitse grenzen was toen al tanende.

Angela Merkel stopt ermee: 6x opmerkelijk Merkel

Afscheid uit de politiek

Het lijkt erop dat ze de eer aan zichzelf houdt en een nieuwe verkiezing ziet als risico. Ook heeft ze zelf gezegd niet als 'oud wrak' de politiek de rug terug te willen keren.

Haar broekpakken gaan we niet missen, maar wel het contrast tussen de onopvallende uiterlijk én haar tactische vernuft en politiek talent.

Het nieuws dat ze zich terugtrekt uit de politiek komt niet onverwacht, maar het onttrekt de internationale politiek binnen een paar jaar wel aan een vernuftig politica met een geheel eigen stijl.

Lees hier het nieuwsbericht

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in